A rágás szentsége
- Dátum: 2013.05.15., 21:23
Ismerős az a szólás, miszerint „Magyar ember evés közben nem beszél?”. Mert az evés, tetszik, vagy sem, nem tréfadolog. Aki valamit is ad az egészségére, az jól tudja, az étkezéseket nem szabad összecsapni, és mindent a lehető legalaposabban meg kell rágni.
Aki már foglalkozott egy picit is az egészséges életmóddal, az jól tudja, az alapos rágás a jó emésztés, vagyis a testi-lelki egyensúly alapja. De mit is jelent az alaposan megrágni kifejezés? A szakértők azt mondják, egy-egy falatot legalább harminckétszer kellene megrágni ahhoz, hogy a szervezetünk minden gond nélkül le tudja bontani. Nyilván teljességgel lehetetlen minden egyes falatnál megszámolni, mennyit is mozgott már az állkapcsunk, így igyekezzünk az ételt addig rágni, amíg az folyékony állapotú nem lesz. A hozzáértők szerint, már néhány nap alatt észrevehető a változás, a különböző emésztési problémáktól ripsz-ropsz megszabadulhatunk és biztosíthatjuk a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok optimális felszívódását, felhasználását.
Az alapos rágás következménye, hogy a megszokottnál jóval kevesebbel is jóllakunk majd. Hogy miért? Mert a megszokott habzsolás, zabálás helytelen információt közvetít az agyunknak. Ellenben az alapos, hosszú rágás során az agyunk, a gyomrunk hitelesíti az információt, befogadja és valóban akkor érezzük majd a teltséget, amikor az bekövetkezik, nem pedig akkor, amikor már szinte kidurran a pocakunk.
Az alapos rágás, bármilyen hihetetlen, egyúttal erősíti az immunrendszert, jó közérzetet biztosít és a fogyókúrázóknak is biztos alapot jelent. Az ízlelő bimbóink újjáélednek és többé nem leszünk hajlandók magunkhoz venni olyan ételt, ami nem megfelelő minőségű, hiszen kifejlődik bennünk a táplálék minősége iránti igényünk is.
Igyekezzünk tehát az étkezéseket elnyújtani, alkalmanként ne adjuk alább 20-25 percnél. Próbáljunk nyugalomban enni, arra a kis időre hagyjuk magunk mögött a napi stresszt, izgalmakat, feszültséget, hiszen az ideges gyomor nehezen tudja feldolgozni az ételeket. Evés közben ne igyunk, inkább csak előtte és utána. Ha az alapos rágást szem előtt tartjuk észre fogjuk venni, hogy miért alakult ki a fent említett szólás, ugyanis a sok-sok falatka közben képtelenek leszünk az étellel a szánkban megszólalni.
Fotó:
sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.