Menü

Brokkoli és társai – levesbe velük!

  • Dátum: 2013.05.13., 13:32

Virtuális receptajánlónk következő szereplője könnyű, mégis laktató. Nem kell hozzá sok minden, gyorsan elkészíthető, ám akár főételként is lehet fogyasztani.

A krémlevesek egészségesek, hiszen fő alapanyaguk valamilyen zöldség, nem igényelnek rántást, vagy habarást, mint más levesek és főzelékek, így elkészítésükhöz nem szükséges sem fehér liszt, sem olaj. Összességében a krémlevesek könnyűek, mégis laktatóak, kevés alapanyag elég hozzájuk, és nem hizlalnak. Utóbbi jellemző természetesen az üzletekben nagy választékban kapható porlevesekre nem igaz.

A mi ajánlatunk: brokkoli krémleves.

Elkészítése: teavajban (ami sokkal egészségesebb, mint az étolaj, vagy a margarin, ráadásul krémesebb lesz tőle az ételünk) vöröshagymát és fokhagymát pirítunk, hozzáadjuk a „rózsákra” szedett brokkolit, felöntjük vízzel és fűszerezzük (só, bors, esetleg húsleveskocka). Ha a brokkoli puhára főtt, kevés tej hozzáadását követően mixeljük össze, majd forraljuk fel még egyszer. Sokan használnak főzőtejszínt az elkészítéshez, de tejjel is finom, ráadásul egészségesebb is. Levesünk reszelt sajttal tálalható, bár a fogyókúrázók ettől jobb, ha eltekintenek.

Hozzávalók:
- brokkoli
- vöröshagyma
- fokhagyma
- teavaj
- tej
- só, bors, húsleveskocka

A krémlevesek télen és nyáron is hasznos szereplői lehetnek házi étlapunknak. Remek vacsoramenük, de főételnek is beillenek. A fent említettek mellett kímélik a gyomrot, hiszen könnyen emészthetőek.

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!