Öt étel, amit minden nap érdemes fogyasztani
- Dátum: 2013.05.12., 19:41
Szerencsére ismét virágkorukat élik a természetes módszerek, így egyre többen nyúlnak gyógynövények, gyógyító tulajdonságú ételek után ahelyett, hogy azonnal a gyógyszeres fiókban kutakodnának.
Noha a későn felismert betegségek kezelésére a természet adta lehetőségek nem mindig alkalmasak, az elképzelés mégis helyénvaló: igenis vannak zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények, amelyek rendszeres fogyasztásával rengeteg egészségügyi problémát meg lehet előzni.
Nem gondolja ezt másképp a horvát Olja Martinic táplálkozási szakember sem, aki öt különösen hatásos ételre hívja fel a figyelmet. Szerinte, ha naponta eszel spenótot, tojást, borókabogyót, almát és sütőtököt, biztosan hosszú és egészséges életre számíthatsz.
A spenót „titkos fegyver” a csontritkulás ellen, és csökkenti a koleszterinszintet. Tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal: vassal, mangánnal és káliummal. Legegyszerűbb elkészítési módja, ha forrásban levő vízbe dobod maximum öt percre. Lecsepegtetés után kis olívaolajjal máris tálalható.
A tojás a protein gazdag forrása, rendszeres fogyasztása csökkenti a mellrák és a szem makuladegenerációjának (szemfenéki meszesedés) kockázatát. A protein fontos a téli hónapokban, amikor az ember depresszióval küzd. A kemény tojás salátában tonhallal, olívabogyóval és olívaolajjal nagyszerű reggeli.A borókabogyó a természet nagy ajándéka, mert tele van antioxidánssal (sejtregenerálóval). Akár frissen, akár lekvárként fogyasztva segít megelőzni a glaukómát, a szívbetegségeket, és stimulálja az idősödő agy működését. Télidőben a fagyasztott borókabogyóból fölengedés után mézzel és tejjel mixelve remek italt kapunk.
Az almáról az idős emberek azt mondták: egy alma naponta, és elfelejthetjük a doktort! Zsíros ebéd után többet ér egy alma, amely csökkenti a koleszterint, mint egy pohár fehérbor. Egy hámozott alma citromlével, őrölt fahéjjal vagy összevágott mandulával a legjobb összeállítás a koleszterin csökkentésére.
A sütőtök megjelenése a hideg napok szimbóluma, és színével maga a vitalitás. Szaftos húsával és magjaival erősíti az immunrendszert, az idegeket, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fogyasztása a prosztatabajok ellen kulcsfontosságú. A sütőtök elkészíthető lekvárnak; sütve, főzve egyaránt finom, különösen levesnek élvezetes – ajánlja a táplálkozási szakértő.
Fotó:
sxc.hu
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.
Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek
Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.
Ashoka jótékony hatásai
Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.
Szezonális zöldségek májusban
Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!