Menü

Öt étel, amit minden nap érdemes fogyasztani

  • Dátum: 2013.05.12., 19:41

Szerencsére ismét virágkorukat élik a természetes módszerek, így egyre többen nyúlnak gyógynövények, gyógyító tulajdonságú ételek után ahelyett, hogy azonnal a gyógyszeres fiókban kutakodnának.

Noha a későn felismert betegségek kezelésére a természet adta lehetőségek nem mindig alkalmasak, az elképzelés mégis helyénvaló: igenis vannak zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények, amelyek rendszeres fogyasztásával rengeteg egészségügyi problémát meg lehet előzni.
Nem gondolja ezt másképp a horvát Olja Martinic táplálkozási szakember sem, aki öt különösen hatásos ételre hívja fel a figyelmet. Szerinte, ha naponta eszel spenótot, tojást, borókabogyót, almát és sütőtököt, biztosan hosszú és egészséges életre számíthatsz.

A spenót „titkos fegyver” a csontritkulás ellen, és csökkenti a koleszterinszintet. Tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal: vassal, mangánnal és káliummal. Legegyszerűbb elkészítési módja, ha forrásban levő vízbe dobod maximum öt percre. Lecsepegtetés után kis olívaolajjal máris tálalható.

A tojás a protein gazdag forrása, rendszeres fogyasztása csökkenti a mellrák és a szem makuladegenerációjának (szemfenéki meszesedés) kockázatát. A protein fontos a téli hónapokban, amikor az ember depresszióval küzd. A kemény tojás salátában tonhallal, olívabogyóval és olívaolajjal nagyszerű reggeli.A borókabogyó a természet nagy ajándéka, mert tele van antioxidánssal (sejtregenerálóval). Akár frissen, akár lekvárként fogyasztva segít megelőzni a glaukómát, a szívbetegségeket, és stimulálja az idősödő agy működését. Télidőben a fagyasztott borókabogyóból fölengedés után mézzel és tejjel mixelve remek italt kapunk.
Az almáról az idős emberek azt mondták: egy alma naponta, és elfelejthetjük a doktort! Zsíros ebéd után többet ér egy alma, amely csökkenti a koleszterint, mint egy pohár fehérbor. Egy hámozott alma citromlével, őrölt fahéjjal vagy összevágott mandulával a legjobb összeállítás a koleszterin csökkentésére.

A sütőtök megjelenése a hideg napok szimbóluma, és színével maga a vitalitás. Szaftos húsával és magjaival erősíti az immunrendszert, az idegeket, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fogyasztása a prosztatabajok ellen kulcsfontosságú. A sütőtök elkészíthető lekvárnak; sütve, főzve egyaránt finom, különösen levesnek élvezetes – ajánlja a táplálkozási szakértő.

Fotó:
sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.