Menü

Jön a nyár, kezdődhet a diéta! - Zöldségfogyasztással a tökéletes alakért

  • Dátum: 2013.05.12., 19:37

Folyamatosan magasabbra és magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála: közeledik a nyár! Ebben az időszakban nem meglepő, hogy egyre többen gondolunk arra, érdemes lenne ledobni pár kilót a fürdőruha szezon kezdetére. Felvetődik az örök kérdés: hogyan érhetünk el tartós sikert a fogyókúrában és hozhatjuk a legjobb formánkat napról napra? A megoldás nem is olyan bonyolult! Rendszeres zöldségfogyasztással ugyanis látványos eredményeket érhetünk el, ráadásul még az édes ízekről sem kell lemondanunk.

„Egy jó fogyókúrás program bázisát a zöldségek képezik.”  – mondta el az „aranyszabályt” a témával kapcsolatban az Ízek és érzések magazin dietetikus szakértője, Bajor Zsuzsanna. „Aki tartós sikert szeretne elérni a fogyókúrában, az legalább a napi háromszori étkezésbe, mindenképpen építse be a zöldségek fogyasztását. Emellett nem kell lemondani persze a húsokról, gabonafélékről, olajos magvakról sem. És hogy a nassolást se kelljen teljesen feladni a diéta alatt, keressük az édességek alternatívájaként a legédesebb ízű zöldségeket: a most szezonális, finom sütőtököt, a céklát, az ízletes bébirépát vagy éppen a természetes cukrot tartalmazó, fajtájából adódóan édes ízű GOLD csemegekukoricát, amely semmilyen hozzáadott káros adalékanyagot nem tartalmaz, ugyanakkor kiválóan kielégítheti az édesség utáni vágyat.” – tette hozzá a szakértő.

Az édes és finom csemegekukorica további kedvező élettani hatása, hogy tartalmaz B-vitaminokat, karotint, folsavat, magnéziumot és vasat, valamint magas a fehérje-és rosttartalma. Ugyan valamivel magasabb a kalóriaértéke, mint más zöldségeknek, azonban nagy része rostanyag, mely segíti az emésztést, és támogatja ezzel a fogyás beindulását, ezáltal nehezebben rakódik ránk a súlyfelesleg is. A sárgarépának is többféle kedvező hatása ismert: C-, A-, D-, B- és K-vitaminokban gazdag, ráadásul kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Gyorsítja az anyagcserét és csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Segíti az emésztés működését, így ez az ízletes zöldség szintén alkalmas arra, hogy segítségével, rendszeres fogyasztásával könnyebben érjük el az álomalakot.

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!