Menü

Limonádé - cukor nélkül is remek

  • Dátum: 2013.05.10., 19:04

A nyár itala, finom és egyszerű, de aki bonyolultságra vágyik, annak sem kell csalódnia: ízével és színével is el lehet bűvészkedni.

Ami a borkedvelőknek a fröccs, az az antialkoholistáknak a limonádé: könnyen elkészíthető, hűsítő, igazi nyári ital. A klasszikus limonádé a víz, cukor, citrom hármasa kedv szerint variálható. Egészség szempontjából természetesen az a legjobb, ha nagyon kevés cukorral, vagy anélkül készítjük.

Az alaprecept szerint a vizet fel kell főzni cukorral, ebből lesz a szirup, amelyhez, miután kihűlt, hozzá kell adni a (vízzel felkevert) citromlevet. A szirupkészítés (a klasszikus recept alapján egy adaghoz körülbelül 20 dekagramm cukor és másfél deciliter víz kell) titka az, hogy nem szabad kevergetni a főzetet.

Ennyit az egyszerűségről. Íme néhány különleges tipp a nyárra! Az étrendjükből a cukrot valamilyen ok miatt nélkülözőknek sem kell elfelejteniük a limonádét, amely többek között elkészíthető édesítőszerrel, mézzel, juharsziruppal, vagy nádcukorral is.

Az ital ízesítéshez nagyon sok fajta gyümölcsöt (almát, szedret, epret, barackot, sárgadinnyét) használhatunk. Az összeturmixolt, vagy lereszelt gyümölcsöt összekeverjük a lehűtött sziruppal, amelyhez reszelt citromhéjat is adhatunk.

Limonádénk ízét adhatja vanília, levendula és bodza is és akad egy igazi különlegesség is: a rózsás limonádé. Ez utóbbi rózsavíz felhasználásával készül, az egzotikus készítmény elsősorban bioboltokban szerezhető be.

Ha kedveljük, pikáns ízvilágot is varázsolhatunk poharunkba. Ehhez nem kell más, mint némi őrölt csili, gyömbér, fahéj és szegfűszeg. Ezeket főzés közben kell a szirupba keverni, természetesen minimális (negyed teáskanálnyi) mennyiségben.

Ami a színt illeti, rendkívül népszerű a rózsaszínű limonádé. A kívánt árnyalatot grenadinnal, eper-, málna-, cseresznyepürével, vagy ételfestékkel lehet elérni.
Az italunk tehát rendben van, hozzá néhány jégkocka, egy szívószál ás már jöhet is a nyár!

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!