Menü

Nehéz ellenállni, de kell

  • Dátum: 2013.05.07., 12:16

A gyors kaják, a nevükből is látszik, gyorsan kész vannak, nem kell pepecselni a konyhában, sőt, főzni sem kell, elég, ha beugrunk egy gyors étterembe. Sajnos az egészséget is gyorsan tönkre teheti.

Az ízfokozókkal és mesterséges anyagokkal teli ételeknek nehéz ellenállni, hiszen pont az a lényegük, hogy jó ízük legyen. Könnyű rákapni az ilyen ételekre, és onnantól kezdve a leszokás is nehéz, hiszen minek a konyhában szenvedni, mikor az tovább is tart és még olyan íze sincsen.

A gyerekekre különösen veszélyes, hiszen amúgy is elég, úgymond, kifinomult az ízlésük, nehéz beléjük diktálni a zöldséget és a főzeléket, hát még akkor, ha belekóstolnak a sajtburgerek és mirelit pizza világába. Mint ahogy az lenni szokott, megelőzni könnyebb a problémát, mint kezelni.
Sajtburgert és pizzát mi is tudunk otthon csinálni, friss hozzávalókból.

Hogy még keresgetni se kelljen, íme egy húspogácsa recept:
0,5 kg darált hús
2 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál mustár
1 teáskanál bors
1 teáskanál vegeta
két csipet oregánó
két csipet majoránna
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál paprika
2 evőkanál barbecue szósz
1 db tojás

Ezeket jól összegyúrjuk, majd lapított pogácsákat gyártunk belőle. Tálcán fagyasszuk őket egyesével, így később egy zacskóban kis helyen is elfér.
Friss zöldségeket használhatunk hozzá, ugyanígy az internet segítségével pizzatésztát és szószt is készíthetünk, ami még jobban fog ízleni a gyerekeknek (és nekünk is), mint a mirelit.

Hogy zöldségevésre hogyan kell rávenni a gyermeket, tapasztalat híján, sajnos nem tudom, de egy tanácsot olvastam nem rég, mikor egy répatortát csináltam. A recept írója azt is feljegyezte a hozzávalókhoz, hogy mivel a gyerekek nem tudják, hogy répa is van benne, így szokta rávenni őket, hogy valamennyi zöldséget azért egyenek.

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!