Ásványi anyagok: a cink
- Dátum: 2013.04.27., 21:58
A vitaminok mellett az ásványi anyagoknak is jelentős szerepük van a szervezet egészséges működésében. A szervezet képes néhány vitamin termelésére, az ásványi anyagokat viszont mindig kívülről kell bevinni a táplálkozás révén.
A mikroelemek közül a cink a legnagyobb koncentrációban, a szemben, hajban, és a férfi nemi szervekben, de megtalálható a májban, vesékben, és az izmokban is. Szervezetünk kb. 2,5 g cinket tartalmaz, amely számos – kb. 70 különböző – enzim alkotórésze, többek között a hasnyálmirigy által termelt inzulinnak.
Megfázás, nátha, torokfájás esetén a gyógyulási időt lerövidíti, ez a hatása azonban csak felnőtteknél figyelhető meg. Részt vesz a fehérje-, zsír- és nukleinsav-anyagcserében. Felszívódásának hatékonysága: 20-30 százalék, azonban a fitinsav, a túlzott rostbevitel, oxalátok csökkentik a felszívódás mértékét.
A legjobb cinkforrás: hús, máj, tojás, hüvelyesek magja. Jobban hasznosul az állati eredetű, mit a növényi eredetű táplálékból. Napi szükséglet: 15 mg
Cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkeznek.
A sportolóknak az átlagosnál több cinkre van szükségük az izzadással járó veszteség illetve a megnövekedett zsírsav- és vasanyagcsere miatt is.
Fotó:
sxc.hu
Forrás:
wikipédia
Az ashwaganda jótékony hatásai
Az ashwagandha egy egészséges gyógynövény, amely segíthet a szervezetnek a stressz elkerülésében, valamint számos előnyt kínálhat a test és az agyműködés számára. Csökkentheti a vércukorszintet, segíthet a szorongás és a depresszió leküzdésében, és javíthatja a gondolkodást is.
A sav-bázis egyensúly
Mivel a legtöbb élelmiszer kisebb-nagyobb mértékben savasító hatású, ezért szinte mindennap fogyasztunk savasító ételeket, mondhatni elkerülhetetlen. Hogyan hat a szervezetünkre a savasodás? Hogy lehet lassítani a folyamatot?
Készíts saját garam masala fűszerkeveréket
Ha érdeklődünk az egzotikusabb ízek iránt, és szeretnénk őket a saját konyhánkban is kipróbálni, be kell szereznünk egy-két különlegesebb alapanyagot. Ne ijedjünk meg, nem kell speciális boltokban otthagynunk a fél fizetésünket: otthoni alapanyagokból is könnyen összehozhatunk izgalmas ízeket.
A galagonya kiváló szíverősítő és szívnyugtató gyógynövény
A galagonya rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet azok számára, akiknek magas a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, szívritmuszavaroktól vagy érelmeszesedéstől szenvednek, hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre.
A kamilla jótékony hatásai
A kamillát már őseink is aktívan használták a gyógyászatban, de mára még több jótékony hatását felfedezték az orvostudományban. Rengeteg felhasználási módja van, és nagyon kevés olyan betegséggel találkozhatunk, ahol nem enyhítené a tüneteket.