Menü

Szervezetünk is termeli: B 12 vitamin

  • Dátum: 2013.04.15., 22:57

B12-vitamin részt vesz a nukleinsavak  felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét,  elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását, de az egész szervezetet érintő hatása van. Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát. Növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó képességet. Segít az idegrendszer egészségnek fenntartásában is.

Az orvosi gyakorlatban a vészes vérszegénység, általános testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás, hosszabb betegség utáni lábadozás esetén használják. Az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.

Nem túl szerencsésen a gyomorból szívódik fel, közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, tökéletes hatást érjen el a szervezetben. Normális körülmények között a tápláléknak nem kell B 12 vitamint tartalmaznia, mert a bélben naponta 20-szor annyi keletkezik, mint amennyi a táplálékkal kerül a szervezetbe.

B12-vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni. Forrásai:máj, vese, tojás, tej, sajt, marha és sertéshús, élesztő, spenót.  A tojást és tejterméket nem fogyasztó vegetáriánusok a B12 vitamin pótlására szorulnak. Ugyancsak elengedhetetlen e vitamin bevitele az alkoholt gyakran fogyasztóknak. A B 12 vitamin segíthet a nőknek a menstruáció alatt és közvetlen előtte.

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

Fotó: sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.