Menü

Csalántea: Ha vigyázunk, nem csíp, de segít

  • Dátum: 2013.04.07., 23:05

A csalán a népi és a természetgyógyászat egyik régóta elismert és felkapott csodaszere, mely új színt vihet étkezési szokásainkba is. Noha gyermekkorunktól félve közelítünk a csípős növényhez, ismerjük meg, mennyi mindenben lehet segítségünkre.

Azt is meg kell tanulnunk, hogyan közelítsünk hozzá, s akkor nem „bánt bennünket”. Tudnunk kell, hogy a levelek alsó fele nem csíp, tehát így próbáljuk leszedni.

A római katonák, ha otthonuktól távol hidegebb vidékekre értek, csalánnal fokozták bőrük hőmérsékletét, s enyhítették izületi fájdalmukat. Tanuljunk mi is példájukból!

A csalán talán a legerősebb vértisztító növényünk, ezért tisztítókúrák, böjtök, fogyókúrák hatékony és kedvelt gyógynövénye. Párját ritkító a vitamin-, az ásványi anyag-, a vas- és antioxidáns-tartalma, minek köszönhetően a betegségek kialakulásának megelőzésében is óriási szerepet játszhat.

A csalántea fogyasztása a csontritkulás kockázatát is jelentős mértékben csökkenti. Egy-egy csalánkúra beiktatása a mindennapjainkba védi az izmok egészségét és a szívműködést, segíti a vérképzést, és a vérnyomás optimális mértékét is szinten tartja.

Felgyorsítja a felhalmozódott méreganyagok kiürülését a szervezetből, tisztítja a vesét, és erősíti az immunrendszert.

A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei turmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat.

Fotó: sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!