Menü

Háztartásunk gyógyító ereje I.

  • Dátum: 2013.04.06., 21:08

Nem is hinnénk, hogy a háztartásunkban milyen sokféle gyógyító fűszert, növényt találunk. Most ezek „mellékhatásait” ismerhetik meg.

Mészárosné Kőhidi Zsuzsanna természetgyógyász, fitoterapeuta elmondta, a háztartásban használt fűszerek, zöldnövények, zöldségek, gyümölcsök bizony nemcsak finom harapni valók, hanem ízletesebbé teszik étkeinket, és kifejezetten jó hatással vannak a szervezetünkre is.

Itt van például a kömény, amely serkenti az emésztőmirigyek működését, szélhajtó és görcsoldó hatású. Szoptatós anyáknak is ajánlják a tejelválasztás fokozására. Az illóolajat, mely antibiotikus sajátságokkal rendelkezik, szájvizekben és bőrizgató bedörzsölőszerekben alkalmazzák. Gyakran használják fel pálinka és likőr előállításához, s nem utolsósorban fűszerként, ahol különösen a puffasztó ételek, mint a káposztafélék emészthetőségét javítja.

A mák teljesen ártalmatlan és egészséges élelmiszer. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A kínaiak már több mint 4000 évvel ezelőtt írtak a fahéjról, az ókori egyiptomiak a balzsamozáshoz használták. Plinius - római író és filozófus - időszámításunk szerint az I. században azt írta, hogy a fahéj tizenötször értékesebb, mint az ugyanolyan súlyú ezüst. A középkorban az orvosok torokgyulladás gyógyítására használták.

Az igazi citrom leve előnyös a betegségek megelőzésében, remekül használható a baktériumos, gombás megbetegedések, az élősködők, a paraziták és férgek ellen. Szabályozza a vérnyomást, jó a depresszió, a csüggedés, a stressz ellen.

A retek legnagyobb értéke a benne lévő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá. A reteknek nagyon jó gyógyhatása van magas ásványi anyag- és vitamin tartalma miatt. Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, ne fogyasszanak nagyobb mennyiségben reteklét.

A vizsgálatok szerint a földieper az egyik legerősebb antioxidáns gyümölcs. Különösen hatékony védőhatása idősebb korban a különféle, úgynevezett neurodegeneratív betegségekkel szemben van, mint például az Alzheimer-kór, vagy az érfal szerkezetének oxidációs sérülései. A gyümölcs képes fokozni a szervezetben az A-vitamin előanyagának, a karotinnak a vérszintjét.

Kapcsolódó cikkeink:
Neveljünk fűszernövényeket
Mák: gyógyít és pusztít
Citrom – nem csak C-vitamin

Fotó: sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?