Menü

Az öregedést is gátolja: E vitamin

  • Dátum: 2013.04.01., 00:36

Az E vitamin az A vitaminnal együtt védi a tüdőnket a levegő szennyeződéseitől. Ennek  hatása következtében kevésbé vagyunk fáradékonyak.

Aki megfelelő mennyiséget juttat be a szervezetébe ebből a létfontosságú vitaminból, azon később jelennek meg az öregedés jelei, mint azon, aki ebből kevesebbet fogyaszt. Ez annak köszönhető, hogy ez a vitamin késleltetni tudja az oxidáció miatt jelentkező öregedést. Az E vitamint szedő embereknek jobb az állóképessége, mivel az segíti a szervezetünk oxigénellátását.

Az agyunk számára is jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabad gyökök károsító hatásának. Az E vitamin segíti a megfelelő állapot fenntartását, és csökkenti például az Alzheimer-kor kialakulását. Az immunrendszer védőfunkcióját is sok ponton támogatja, így csökken a fertőzések kialakulása. Csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, védi a vörösvértesteket a károsodásoktól. E vitamin szedése nagyon fontos olyanoknál, akik légszennyeződésnek vannak kitéve.

E vitamint tartalmazó élelmiszerek: a búzacsíra olaj, a napraforgómag, a mogyoró, a mandula, az édesburgonya és a müzli. Felszívódását segíti a C-vitamin és a szelén fogyasztása.

Fotó: sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!