Menü

Neveljünk fűszernövényeket

  • Dátum: 2013.03.28., 10:03

Nem kell kert ahhoz, hogy ételeinket friss fűszerekkel tegyük ízesebbé. A balkonládában, vagy a konyha ablakában is nevelhetünk zöldfűszereket.

Fűszernövényeink nagy része mediterrán területekről származik, ezért a legtöbb a napos, meleg, vizes talajt kedveli. A szupermarketekben általában  kaphatunk ilyen növényeket, de jobban tesszük, ha kertészetben tájékozódunk, ott ugyanis tanácsot is kapunk az ültetéshez.Átlagos évben március végén már vethetjük a növényeket, de az idei egyáltalán nem tartozik az átlagosok közé. Áprilisnál előbb szabadba ne vessük el a magokat.

A legnépszerűbb fűszernövények: petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, lestyán, rozmaring, citromfű, snidling, metélőhagyma, majoranna. A fűszernövények termesztése nagyon egyszerű, se sok helyet, se sok energiát nem igényel, arra azonban ügyeljünk, hogy a föld mindig kellően nedves legyen.   A gondoskodást meghálálják, az eredmény kimondottan kielégítő, hiszen 1-2 csipet zöldfűszer miden ételt egyből frissé varázsol.

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!