Mit csináljunk a fáradt olajjal?
- Dátum: 2013.03.26., 13:01
Sok háziasszonynak gondot okoz, hogy a frituból, serpenyőből a már többször nem felhasználható, fáradt olajat hova öntsük.
Nyilván ekkora olajmennyiséget érdemes többször felhasználni, de egy idő után, főleg a panírozott húsoktól, zöldségektől annyira koszos és zavaros lesz, hogy nem lehet tovább hasznosítani. Ilyenkor merül fel a kérdés, mégis mit tudunk vele csinálni?

A mosogatón lefolyatni nem lehet, mert egyrészt sűrű és eldugítja a mosogatót, másrészt mivel olajról beszélünk, a vízben nem oldódik, olajos lesz a lefolyó és az nem hiányzik senkinek, hogy lefolyót kelljen tisztítani, netán még a vízvezeték-szerelőt is ki kelljen hívni. A lehetséges kimenetelek ugyanezek, ha megpróbáljuk a toaletten lehúzni, csak ott még az úszkáló olajfoltok és a csésze nehéz kitisztítása is hozzáadódik.
Szerencsére több megoldásunk van erre a problémára. A MOL honlapján a töltőállomás-keresőben megtaláljuk azt a közel 170 helyet, ahol a fáradt olajat leadhatjuk. Első alkalommal egy kis piros tárolóedényt kapunk, amibe gyűjthetjük az olajat, ezután abban vihetjük majd. A legtöbb önkormányzat által működtetett hulladékudvarban is le lehet adni az étolajat, de minden ilyen esetben érdeklődjünk az ügyfélszolgálaton.
A leadott olajat szakszerűen tárolják és szállítják, újrahasznosítják, majd bio üzemanyagot készítenek belőle. Így nemhogy a konyhánkkal, de a világgal is jót teszünk, és ha elszáguld mellettünk egy rántott hús szagú kipufogó füstöt árasztó autó, lehet, hogy épp a mi használt olajunkat használták a tankolásához.
Fotó:
sxc.hu
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.