Menü

Mit csináljunk a fáradt olajjal?

  • Dátum: 2013.03.26., 13:01

Sok háziasszonynak gondot okoz, hogy a frituból, serpenyőből a már többször nem felhasználható, fáradt olajat hova öntsük.

Nyilván ekkora olajmennyiséget érdemes többször felhasználni, de egy idő után, főleg a panírozott húsoktól, zöldségektől annyira koszos és zavaros lesz, hogy nem lehet tovább hasznosítani. Ilyenkor merül fel a kérdés, mégis mit tudunk vele csinálni?

A mosogatón lefolyatni nem lehet, mert egyrészt sűrű és eldugítja a mosogatót, másrészt mivel olajról beszélünk, a vízben nem oldódik, olajos lesz a lefolyó és az nem hiányzik senkinek, hogy lefolyót kelljen tisztítani, netán még a vízvezeték-szerelőt is ki kelljen hívni. A lehetséges kimenetelek ugyanezek, ha megpróbáljuk a toaletten lehúzni, csak ott még az úszkáló olajfoltok és a csésze nehéz kitisztítása is hozzáadódik.

Szerencsére több megoldásunk van erre a problémára. A MOL honlapján a töltőállomás-keresőben megtaláljuk azt a közel 170 helyet, ahol a fáradt olajat leadhatjuk. Első alkalommal egy kis piros tárolóedényt kapunk, amibe gyűjthetjük az olajat, ezután abban vihetjük majd. A legtöbb önkormányzat által működtetett hulladékudvarban is le lehet adni az étolajat, de minden ilyen esetben érdeklődjünk az ügyfélszolgálaton.

A leadott olajat szakszerűen tárolják és szállítják, újrahasznosítják, majd bio üzemanyagot készítenek belőle. Így nemhogy a konyhánkkal, de a világgal is jót teszünk, és ha elszáguld mellettünk egy rántott hús szagú kipufogó füstöt árasztó autó, lehet, hogy épp a mi használt olajunkat használták a tankolásához.

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!