Menü

Torma nagyhatalom

  • Dátum: 2013.03.16., 19:48

Közeledik a húsvét. Ilyenkor a magyar asztalok többségéről nem hiányozhat a füstölt, főtt sonka, no és persze a torma. De mióta eszünk tormát? És mire jó ez az érdekes növény?

A tormáról megoszlanak a vélemények, egyesek fűszer-, mások gyógynövénynek tartják. Bármelyik változatot is válasszuk, a tormáról tudni kell, hogy igazán egészséges étel és nemcsak nyersen, vagy savanyúnak fogyaszthatjuk, hanem akár levest is főzhetünk belőle, sőt még teát is.

A tormát még a honfoglaló őseink hozták magukkal. Úgy tudni, a Volga és a Don környékén őshonos, ott a mai napig az életerő jelképe.
Évelő, lágyszárú növény, amit egész évben gyűjthetünk, de a betakarításra mégis a legalkalmasabb időszak, az őszi. A tapasztalt kiskertészek szerint kiirthatatlan és nagyon könnyen szaporítható. Egyszerűen ki kell ásni a gyökerét, majd a levélzet alatt 3-5 centivel elvágjuk és a felső részt visszadugjuk a földbe, ami újra meggyökeresedik majd.

A népgyógyászat a tormát igen sokrétűen alkalmazta. Többek között húgyúti fertőzésekre, reumára, légúti betegségekre. A modernkori kutatások már bebizonyították, hogy nem véletlenül nyúltak a tormához őseink, bizonyos betegségeknél, ugyanis igen erős antibakteriális, fertőtlenítő, vírusölő hatása van. A benne található mustárolaj fokozza a nyálkahártyák vérellátását, tisztítja az orrüreget, a légutakat, a kálium serkenti a veseműködést, a glikozidok pedig megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását, szaporodását, ezen kívül a keringésre is jó hatással vannak.

Aki nem tudná, a reszelt tormát nemcsak belsőleg alkalmazhatjuk. Reumás fájdalmak, fog-, fejfájás, rovarcsípés, láz  esetén reszeljünk le egy kis adag tormát, kenjük fel vékonyan valamilyen pamutanyagra, majd ezt helyezzük a fájós felületre. Érdemes előtte a bőrt lekezelni körömvirágkrémmel, vagy egyéb más, zsíros kenőccsel, hogy a torma ne csípje ki a kezelendő felületet. Fontos tudni, hogy a frissen reszelt torma nagyjából 10-12 óráig őrzi meg jótékony hatásait.

Teakészítéskor forrázzunk le egy adag reszelt tormát, hagyjuk ázni tíz-tizenöt percig, aztán fogyasszuk el még melegen. Ingalálhatunk is vele, de akár tormakrémleves is készíthetünk belőle. Nyugat-Európában a tejszínes változatát tengeri halakhoz kínálják, nálunk a főtt és füstölt ételek közkedvelt ízesítője. Hazánk egyébként torma nagyhatalom, hiszen az európai fogyasztás mintegy háromnegyed részét Magyarország garantálja.

Fotó:
sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.