Menü

Torma nagyhatalom

  • Dátum: 2013.03.16., 19:48

Közeledik a húsvét. Ilyenkor a magyar asztalok többségéről nem hiányozhat a füstölt, főtt sonka, no és persze a torma. De mióta eszünk tormát? És mire jó ez az érdekes növény?

A tormáról megoszlanak a vélemények, egyesek fűszer-, mások gyógynövénynek tartják. Bármelyik változatot is válasszuk, a tormáról tudni kell, hogy igazán egészséges étel és nemcsak nyersen, vagy savanyúnak fogyaszthatjuk, hanem akár levest is főzhetünk belőle, sőt még teát is.

A tormát még a honfoglaló őseink hozták magukkal. Úgy tudni, a Volga és a Don környékén őshonos, ott a mai napig az életerő jelképe.
Évelő, lágyszárú növény, amit egész évben gyűjthetünk, de a betakarításra mégis a legalkalmasabb időszak, az őszi. A tapasztalt kiskertészek szerint kiirthatatlan és nagyon könnyen szaporítható. Egyszerűen ki kell ásni a gyökerét, majd a levélzet alatt 3-5 centivel elvágjuk és a felső részt visszadugjuk a földbe, ami újra meggyökeresedik majd.

A népgyógyászat a tormát igen sokrétűen alkalmazta. Többek között húgyúti fertőzésekre, reumára, légúti betegségekre. A modernkori kutatások már bebizonyították, hogy nem véletlenül nyúltak a tormához őseink, bizonyos betegségeknél, ugyanis igen erős antibakteriális, fertőtlenítő, vírusölő hatása van. A benne található mustárolaj fokozza a nyálkahártyák vérellátását, tisztítja az orrüreget, a légutakat, a kálium serkenti a veseműködést, a glikozidok pedig megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását, szaporodását, ezen kívül a keringésre is jó hatással vannak.

Aki nem tudná, a reszelt tormát nemcsak belsőleg alkalmazhatjuk. Reumás fájdalmak, fog-, fejfájás, rovarcsípés, láz  esetén reszeljünk le egy kis adag tormát, kenjük fel vékonyan valamilyen pamutanyagra, majd ezt helyezzük a fájós felületre. Érdemes előtte a bőrt lekezelni körömvirágkrémmel, vagy egyéb más, zsíros kenőccsel, hogy a torma ne csípje ki a kezelendő felületet. Fontos tudni, hogy a frissen reszelt torma nagyjából 10-12 óráig őrzi meg jótékony hatásait.

Teakészítéskor forrázzunk le egy adag reszelt tormát, hagyjuk ázni tíz-tizenöt percig, aztán fogyasszuk el még melegen. Ingalálhatunk is vele, de akár tormakrémleves is készíthetünk belőle. Nyugat-Európában a tejszínes változatát tengeri halakhoz kínálják, nálunk a főtt és füstölt ételek közkedvelt ízesítője. Hazánk egyébként torma nagyhatalom, hiszen az európai fogyasztás mintegy háromnegyed részét Magyarország garantálja.

Fotó:
sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.