A létfontosságú foszfor
- Dátum: 2013.03.14., 12:21
A foszfor a kalcium után a második legnagyobb mennyiségben található ásványi anyag az emberi szervezetben (700-800 g/felnőtt). Szükséges a csontok, fogak felépüléséhez, az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez, a fehérjeszintézishez és az enzimek működéséhez.

Fontos szerepet tölt be a fehérje-, szénhidrát-, és zsír-anyagcserében. Nélkülözhetetlen a vese normális működéséhez. Csökkenti az izületi gyulladás fájdalmait, a cukorbetegségből eredő fáradékonyságot. A szervezetben a B1 és B6 vitaminok előállításához nélkülözhetetlen,de segíti a B3 vitamin felszívódását is.
A foszfor hiánya csak különleges helyzetekben fordul elő (hasmenés, veseelégtelenség), mert a legtöbb élelmiszer nagy mennyiségben tartalmaz foszfort. Hiánya esetén nő a kalcium kiválasztás, ennek következménye lehet a csontritkulás. Egy-egy pohár szénsvas üdítő elfogyasztás étkezés után semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát.
A foszfor természetes forrásai a hüvelyesek, olajos magvak, sajt, máj, étikagyló.
Fotó:
sxc.hu
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.