Menü

A létfontosságú foszfor

  • Dátum: 2013.03.14., 12:21

A foszfor a kalcium után a második legnagyobb mennyiségben található ásványi anyag az emberi szervezetben (700-800 g/felnőtt). Szükséges a csontok, fogak felépüléséhez, az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez, a fehérjeszintézishez és az enzimek működéséhez.

Fontos szerepet tölt be a fehérje-, szénhidrát-, és zsír-anyagcserében. Nélkülözhetetlen a vese normális működéséhez.  Csökkenti az izületi gyulladás fájdalmait, a cukorbetegségből eredő fáradékonyságot. A szervezetben a B1 és B6 vitaminok előállításához nélkülözhetetlen,de segíti a B3 vitamin felszívódását is.

A foszfor hiánya csak különleges helyzetekben fordul elő (hasmenés, veseelégtelenség), mert a legtöbb élelmiszer nagy mennyiségben tartalmaz foszfort. Hiánya esetén nő a kalcium kiválasztás, ennek következménye lehet a csontritkulás. Egy-egy pohár szénsvas üdítő elfogyasztás étkezés után semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát.
A foszfor természetes forrásai a hüvelyesek, olajos magvak, sajt, máj, étikagyló.

Fotó:
sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?