Menü

Gyömbér - Gyógyító fűszer

  • Dátum: 2013.03.09., 08:02

A gyömbér egy csípős, kesernyés fűszernövény, amely ételek ízesítésére és gyógyászati célokra egyaránt alkalmas.

A Délkelet-Ázsiában őshonos növény gyökere illóolajokban gazdag, amely különleges, kellemes illatot kölcsönöz neki. Főként az indiai konyhában elterjedt fűszernövény, amelyet ízesítésre és tartósításra egyaránt használnak. A történelem során például a portugálok hittek vágyfokozó hatásában is, ugyanakkor Új-Guineában pont ellenkezőleg, inkább fogamzásgátlásra alkalmazták.

A népi gyógyászat és a modern orvostudomány egyaránt sokféle jótékony hatást tulajdonítanak a keserédes növénynek. Émelygés szüntető hatása régóta ismert, ezért már korai időszakban alkalmazták tengeribetegség enyhítésére. Javallt még alhasi görcsök oldására, immunrendszer erősítésére, gyulladáscsökkentésre. Továbbá segíti az emésztést, és tisztítja a beleket.

A másik főszerepét a konyhában játssza, hiszen gyakran nevezik csodafűszernek is, szárítva, őrölve és nyersen használják. Főként gyümölcssaláták, sütemények és levesek ízesítésénél vetik be a gyömbért, a gyömbéres mézeskalács például nagyon közkedvelt étel.

A gyömbért már korai időszakban felhasználták alkoholos italok készítésére is, hamar elterjedt a gyömbérsör és a gyömbérbor. Manapság pedig szerte a világon üdítőitalokat értékesítenek a nevével, különleges íze és illata miatt.

A világ gyömbértermelésének felét India és Kína adja, a növény meghódította Európát is. Történelemformáló szerepéről az Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet című könyvben olvashatunk bővebben.

Fotó: sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!