Menü

Ásványi anyagok III: a kálium

  • Dátum: 2013.03.07., 22:27

A kálium a harmadik legfontosabb ásványi anyag a szervezetben a kalcium és a foszfor után. A káliumnak a szervezetben az ingerület átvitelben van elengedhetetlen szerepe a nátriummal együtt. Ezen kívül fontos még az izomműködéshez, a sejtek energiaellátásában és a sav-bázis egyensúlyban. Az emberi szervezetben körülbelül 150 gramm kálium található.

Hiánya ritkán alakul ki (például hányás, hasmenés esetén), akkor izomgyengeség, szívműködési problémák léphetnek fel, és a vesék károsodhatnak. Szerepe van a só- és vízháztartás szabályozásában. A kálium hasznos lehet a szívszélhűdés következtében kialakuló szívritmuszavar enyhítésére, az agyvérzés bekövetkezési esélyének csökkentésére,   a magas vérnyomás kiegyenlítésére.

Káliumban gazdag ételek: cékla (főzve is), fehér bab (főzve, konzervben is), datolya, paradicsom, mazsola, burgonya héjában, nyers sárgarépa, szilva, avokádó,spenót, szójabab,lencse, sárgabarack.

Kapcsolodó cikkeink:
Ásványi anyagok II.: a magnézium
Ásványi anyagok I.: a kalcium

Forrás:wikipédia
Fotó: sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.