Menü

Kicsi a csonthéjas, de erős

  • Dátum: 2013.02.27., 22:52

Nem is gondolnánk, hogy a dió és a mandula nemcsak finom csemege, hanem hasznos táplálék. Érdemes betekinteni egy kicsit a kemény páncél mögé!

A dió leggyakrabban sütemények készítésekor kerül elő a konyhában, de akár sajttálakhoz is használhatjuk, mivel például a camembert ízével íncsiklandozó párost alkothat néhány szőlőszem kíséretével. A diót azonban nemcsak íze miatt érdemes gyakrabban fogyasztani, ez a csonthéjas gyümölcs vitaminokban (A, B1, B2) gazdag és értékes alfa- linolénsavat tartalmaz. Ez az omega-3 zsírsavak egyike, amely többek között érvédő hatású, tehát a dióban található telítetlen zsírsavak szerepet játszanak a magas vérnyomás és a szívinfarktus megelőzésében.

A mandula leginkább a marcipán alapanyagaként ismert és használatos, de gyakorta megfordul salátákon, és tehetjük halak mellé is. Több alapvető vitamin (A, B1, B2, C, E) forrása, ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, foszfor) és nyomelemekben (vas, mangán, cink) gazdag. Lúgosító kémhatású, vagyis rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához, tisztító hatása jelentős. Érdekesség, hogy az anyatejhez hasonló összetételű fehérjét tartalmaz, ami például máj-, és hasnyálmirigy betegségek esetén hasznos lehet.

Mindkét csonthéjas gyümölcs egészségvédő hatása jelentős, érdemes gyerekek napi étrendjébe is beilleszteni, mivel többek között támogatják az agyműködést, és segítik a koncentrációt is. Valamint a mai étkezési szokások mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a dió és a mandula is koleszterin szabályzó (csökkentő) hatással bír.

Fotó: sxc.hu

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.