Menü

Egészséges élelmiszert a gyermekeknek

  • Dátum: 2013.02.25., 21:40

A gyerekek számára is ízletes, egészséges és tápláló ételeket kell felszolgálni az óvodákban, iskolákban – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság ez év januárjában megkezdte a gyermek közétkeztetésben felszolgált ételek akkreditált laboratóriumi-, érzékszervi vizsgálatát.

Az élelmiszereket a fogyasztók elsősorban ízük, illatuk, színük, állaguk alapján ítélik meg. Nincs ez másként a gyermekeknél sem, ők is csak a jóízű, számukra érzékszervileg megfelelő ételeket fogyasztják el. Ha a közétkeztetésben költségesen előállított ételeket a gyerekek nem eszik meg, az ellátás nem éri el a célját, a gyermekek éhesek maradnak, s e mellett az élelmiszer a szemétben végzi.

Az utóbbi időben megszaporodtak azok a bejelentések, amelyek a gyermek- közétkeztetésben kiszolgált ételeket kifogásolják. Ezért a NÉBIH és egyes megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeletet ellátó igazgatóságai 2013. január közepén programot indítottak, amelynek során a gyermekek bölcsődében, óvodában, iskolában felszolgált ételeit érzékszervi vizsgálatnak vetik alá. A véletlenszerűen kiválasztott gyermekintézményekből a laboratóriumba érkezett ételeket akkreditált módszerrel vizsgáló bizottságok értékelik.

Az első vizsgálatok – az ízletestől kezdve az érzékszervileg kevésbé elfogadhatóig – különféle eredményre jutottak. Az elemzéseket a hatóság folyamatosan végzi, azok eredményeit a NÉBIH saját honlapján rendszeresen elérhetővé teszi.

A hatóság a gyermek-közétkeztetéssel kapcsolatos panaszokat továbbra is fogadja, és arra ösztönöz mindenkit, hogy a bejelentéssel egyidejűleg a közétkeztetésért felelős intézmény fenntartója felé is jelezze panaszát.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium
Fotó: sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.