Egészséges élelmiszert a gyermekeknek
- Dátum: 2013.02.25., 21:40
A gyerekek számára is ízletes, egészséges és tápláló ételeket kell felszolgálni az óvodákban, iskolákban – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság ez év januárjában megkezdte a gyermek közétkeztetésben felszolgált ételek akkreditált laboratóriumi-, érzékszervi vizsgálatát.
Az élelmiszereket a fogyasztók elsősorban ízük, illatuk, színük, állaguk alapján ítélik meg. Nincs ez másként a gyermekeknél sem, ők is csak a jóízű, számukra érzékszervileg megfelelő ételeket fogyasztják el. Ha a közétkeztetésben költségesen előállított ételeket a gyerekek nem eszik meg, az ellátás nem éri el a célját, a gyermekek éhesek maradnak, s e mellett az élelmiszer a szemétben végzi.
Az utóbbi időben megszaporodtak azok a bejelentések, amelyek a gyermek- közétkeztetésben kiszolgált ételeket kifogásolják. Ezért a NÉBIH és egyes megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeletet ellátó igazgatóságai 2013. január közepén programot indítottak, amelynek során a gyermekek bölcsődében, óvodában, iskolában felszolgált ételeit érzékszervi vizsgálatnak vetik alá. A véletlenszerűen kiválasztott gyermekintézményekből a laboratóriumba érkezett ételeket akkreditált módszerrel vizsgáló bizottságok értékelik.
Az első vizsgálatok – az ízletestől kezdve az érzékszervileg kevésbé elfogadhatóig – különféle eredményre jutottak. Az elemzéseket a hatóság folyamatosan végzi, azok eredményeit a NÉBIH saját honlapján rendszeresen elérhetővé teszi.
A hatóság a gyermek-közétkeztetéssel kapcsolatos panaszokat továbbra is fogadja, és arra ösztönöz mindenkit, hogy a bejelentéssel egyidejűleg a közétkeztetésért felelős intézmény fenntartója felé is jelezze panaszát.
Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium
Fotó: sxc.hu
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.
Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek
Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.
Ashoka jótékony hatásai
Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.
Szezonális zöldségek májusban
Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!