Egészséges élelmiszert a gyermekeknek
- Dátum: 2013.02.25., 21:40
A gyerekek számára is ízletes, egészséges és tápláló ételeket kell felszolgálni az óvodákban, iskolákban – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság ez év januárjában megkezdte a gyermek közétkeztetésben felszolgált ételek akkreditált laboratóriumi-, érzékszervi vizsgálatát.
Az élelmiszereket a fogyasztók elsősorban ízük, illatuk, színük, állaguk alapján ítélik meg. Nincs ez másként a gyermekeknél sem, ők is csak a jóízű, számukra érzékszervileg megfelelő ételeket fogyasztják el. Ha a közétkeztetésben költségesen előállított ételeket a gyerekek nem eszik meg, az ellátás nem éri el a célját, a gyermekek éhesek maradnak, s e mellett az élelmiszer a szemétben végzi.
Az utóbbi időben megszaporodtak azok a bejelentések, amelyek a gyermek- közétkeztetésben kiszolgált ételeket kifogásolják. Ezért a NÉBIH és egyes megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeletet ellátó igazgatóságai 2013. január közepén programot indítottak, amelynek során a gyermekek bölcsődében, óvodában, iskolában felszolgált ételeit érzékszervi vizsgálatnak vetik alá. A véletlenszerűen kiválasztott gyermekintézményekből a laboratóriumba érkezett ételeket akkreditált módszerrel vizsgáló bizottságok értékelik.
Az első vizsgálatok – az ízletestől kezdve az érzékszervileg kevésbé elfogadhatóig – különféle eredményre jutottak. Az elemzéseket a hatóság folyamatosan végzi, azok eredményeit a NÉBIH saját honlapján rendszeresen elérhetővé teszi.
A hatóság a gyermek-közétkeztetéssel kapcsolatos panaszokat továbbra is fogadja, és arra ösztönöz mindenkit, hogy a bejelentéssel egyidejűleg a közétkeztetésért felelős intézmény fenntartója felé is jelezze panaszát.
Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium
Fotó: sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.