Menü

Ásványi anyagok II.: a magnézium

  • Dátum: 2013.02.25., 09:31

A vitaminok mellett szervezetünknek számos ásványi anyagra és nyomelemre szüksége van. Az egyik legfontosabb ásványi anyag a magnézium, melynek feladata elsősorban a szervezet anyagcseréjében van. Szerepet játszik közel háromszáz enzim működésének szabályozásban, valamint hatással van a csontok növekedésére is. E mellett szabályozza a simaizmok működését, segíti megakadályozni azok görcsös összehúzódását. A szervezetben is megtalálható, melynek közel fele a csontokban koncentrálódik, de a máj-, és az izomsejtekben is nagyobb mennyiségben fordul elő.

Napi szükséglet

A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez egy átlagos felnőttnek napi 250-375 mg közötti mennyiségre van szüksége, terhesség és szoptatás idején ez a mennyiség megnő (350-375 mg).

Hiánya

Magnéziumhiányhoz vezethet többek között az egészségtelen táplálkozás, a különböző élvezeti cikkek (cigaretta, alkohol, drogok) nagy mennyiségben történő fogyasztása a mozgásszegény életmód, továbbá bizonyos kóros folyamatok. Magnéziumhiány léphet fel még terhesség és szoptatás idején.

A magnéziumhiány főbb tünetei:
• lábizomgörcs (főként a vádliban, éjszaka jelentkezik)
• migrén
• általános nyugtalanság
• menstruáció előtti hangulatingadozás

Utóbbi kapcsán érdemes megemlítenünk, hogy a magnéziumhiány egyik legjellemzőbb hatása a premenstruációs szindróma felerősödése. A menzeszt megelőző öt-tíz napban jelentkező tünetegyüttesnek „köszönhetően” a nők kedélyállapota még inkább változékonyra fordul, sokkal idegesebbnek érezhetik magukat, e mellett a jellegzetes mellfeszülés is erőteljesebb lesz.

Pótlásához: hüvelyesek, tökmag, banán

Nemcsak a kellemtelen tünetek miatt tehát, a számos élettani folyamat egészséges működének biztosításához is érdemes megelőzni a hiányát, illetve pótolni azt. Gazdag magnéziumforrás a különböző hüvelyesek, különösen a borsó, illetve a dió- és mogyorófélék (különösen a földimogyoró), a halak, a banán, a spenót és a zeller, valamint a tökmag és a barnarizs.

Kapcsolodó cikkünk:
Ásványi anyagok I.: a kalcium

Fotó: sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.