Menü

Ásványi anyagok II.: a magnézium

  • Dátum: 2013.02.25., 09:31

A vitaminok mellett szervezetünknek számos ásványi anyagra és nyomelemre szüksége van. Az egyik legfontosabb ásványi anyag a magnézium, melynek feladata elsősorban a szervezet anyagcseréjében van. Szerepet játszik közel háromszáz enzim működésének szabályozásban, valamint hatással van a csontok növekedésére is. E mellett szabályozza a simaizmok működését, segíti megakadályozni azok görcsös összehúzódását. A szervezetben is megtalálható, melynek közel fele a csontokban koncentrálódik, de a máj-, és az izomsejtekben is nagyobb mennyiségben fordul elő.

Napi szükséglet

A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez egy átlagos felnőttnek napi 250-375 mg közötti mennyiségre van szüksége, terhesség és szoptatás idején ez a mennyiség megnő (350-375 mg).

Hiánya

Magnéziumhiányhoz vezethet többek között az egészségtelen táplálkozás, a különböző élvezeti cikkek (cigaretta, alkohol, drogok) nagy mennyiségben történő fogyasztása a mozgásszegény életmód, továbbá bizonyos kóros folyamatok. Magnéziumhiány léphet fel még terhesség és szoptatás idején.

A magnéziumhiány főbb tünetei:
• lábizomgörcs (főként a vádliban, éjszaka jelentkezik)
• migrén
• általános nyugtalanság
• menstruáció előtti hangulatingadozás

Utóbbi kapcsán érdemes megemlítenünk, hogy a magnéziumhiány egyik legjellemzőbb hatása a premenstruációs szindróma felerősödése. A menzeszt megelőző öt-tíz napban jelentkező tünetegyüttesnek „köszönhetően” a nők kedélyállapota még inkább változékonyra fordul, sokkal idegesebbnek érezhetik magukat, e mellett a jellegzetes mellfeszülés is erőteljesebb lesz.

Pótlásához: hüvelyesek, tökmag, banán

Nemcsak a kellemtelen tünetek miatt tehát, a számos élettani folyamat egészséges működének biztosításához is érdemes megelőzni a hiányát, illetve pótolni azt. Gazdag magnéziumforrás a különböző hüvelyesek, különösen a borsó, illetve a dió- és mogyorófélék (különösen a földimogyoró), a halak, a banán, a spenót és a zeller, valamint a tökmag és a barnarizs.

Kapcsolodó cikkünk:
Ásványi anyagok I.: a kalcium

Fotó: sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.