Menü

Böjtre fel!

  • Dátum: 2013.02.18., 10:43

Eleink tisztában voltak vele, a szervezetnek, így gyomrunknak is pihennie, regenerálódnia kell. Nem hiába találták ki és tartották meg a böjtöt - akár vallási szempontoktól függetlenül is -. Manapság még inkább tanácsos lenne beiktatni, hiszen az ünnepi, majd a farsangi hatalmas evészetek igen csak leterhelik a gyomrot. Ha ehhez még a hideg, csapadékos idő miatt kevesebb, vagy épp teljesen elmaradt testmozgást is hozzávesszük, akkor beláthatjuk, testünk valóban hálás lesz, ha eggyel lejjebb fokozatra kapcsolhat.

A húsvétot megelőző negyvennapos böjt hamvazószerdán kezdődik, ami idén február 13-ra esett. Ebben az időszakban a legszigorúbbak több étel fogyasztásától tartózkodnak, így nem fogyasztanak húst, tojás és tejtermékeket.
Egyesek húst, mások csokoládét nem esznek

Manapság kevésbé szigorúan veszik a böjtöt, mások összekötik egy tél végi, tavasz eleji tisztítókúrával, hogy megszabadítsák szervezetüket a benne felhalmozódott méreganyagoktól.
Újabban egyre többen akadnak olyanok is, akik „csak” egy-egy szenvedélyükről mondanak le a böjti időszakban. Van, aki a csokoládé, más a napi kávé fogyasztásáról mond le. Megint mások csupán ritkítani próbálják a káros szenvedélyükkel eltöltött alkalmakat. Bármelyik módját válassza is valaki az önsanyargatásnak, egy biztos, az nem csak a szervezet próbája lesz, de akaraterőnkről és kitartásunkról is hű képet ad.

Nem fogyókúra

Érdemes megemlíteni, a böjt nem azonos a fogyókúrával, mert ennek célja nem a testsúly csökkentése, hanem az önmegtartóztatás, a lemondás egyes élelmiszerekről. Ennek természetesen pozitív mellékhatása még lehet az, hogy néhány kilótól megszabadulunk.

A táplálkozási szakemberek azonban óva intenek a túlzásba vitt böjttől, ami akár hiánybetegséghez is vezethet. A krónikus betegségben szenvedőknek pedig érdemes orvos tanácsát is kikérniük.

Nem javasolt a radikális böjt továbbá terhesség és szoptatás alatt, tartós gyógyszerszedés esetén, veseelégtelenségben, vérképzőszervi betegségekben, tuberkulózisban, valamint pajzsmirigy-túlműködés esetén.

A szakemberek javaslata az, hogy a böjt alatt fogyasztott élelmiszerek ne tartalmazzanak cukrot, alkoholos italokat, és koffeint. Fontos az is, hogy a böjt – főként a hosszabb ideig tartó – után fokozatosan térjünk vissza a bőségesebb étkezésre.

Fotó: sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.