Menü

Az egyszerű, de nagyszerű gyümölcs

  • Dátum: 2013.02.18., 21:57

Az almának több mint ezer fajtája létezik, és mindegyikben számos értékes ásványi anyag található. Megtalálható benne a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, cukor, csersav, almasav. E mellett magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma. Nem mellékes az sem, hogy hazánkban is számos fajtája megtalálható és elérhető.  

Majdnem csodaszer

Nem hiába tartja a mondás: naponta egy alma távol tartja az orvost. Ahogy a gyümölcsök nagy része, az alma is gyógyító hatású, segíti megszabadítani szervezetünket a kórokozóktól és méreganyagoktól.

Az alma többek között nagyon jó hatással van az alábbi betegségek, fertőzések ellen:
- ételmérgezés, bélhurut, vérhas, coli baktérium okozta bélfertőzés
- székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködést, tisztítja a húgyutakat
- gyógyítja a reumát, a köszvényt, és hatásos húgykő ellen
- kiválóan gyógyítja a höröghurutot, és a felső légúti betegségeket.

Tartalmaz A, B és C-vitamint.

Az alma savas gyümölcs ugyan, de a szervezetet mégis lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat.

Savanykásat vagy az édesebbet?

Jó tudni, hogy másként hat az édes, s másként a savanyú alma. Édes almát a székrekedésben szenvedőknek érdemes fogyasztaniuk, vagy a vérszegényeknek, míg a savanykásabbat mindazok, akik túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.

Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos továbbá mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van. Hölgyeknek a menstruációs zavarok megszüntetésére.

Az almában található pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A rendszeresen fogyasztott gyümölcs segít a megfelelő koleszterinszint megtartásában. A pektin továbbá megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. E mellett segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városban élő kismamáknak és gyermekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása.

Héjától a csutkáig

Az alma minden porcikáját érdemes elfogyasztani. Ha lehet, inkább ne pucoljuk meg, mert a héjában számos antioxidáns található. A csutkát sem tanácsos eldobni, hiszen az értékes jódot tartalmaz.

Fotó: sxc.hu

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.