D-vitamint mindenkinek!
- Dátum: 2013.02.09., 20:55
A legújabb kutatások szerint a magyar lakosság legalább hetven százaléka D-vitamin hiányos a téli időszakban. A pótlása azért is nagyon fontos, mert a kutatók bebizonyították, hogy a hiánya több betegség kockázatát is növeli.
A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű anyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez. A D-vitamint másképpen, tudományosan kolekalciferolnak nevezik, amely mind a kalcium, mind a foszfát, mind a citromsav anyagcserét szabályozza.
Természetes D-vitamin a bőrben keletkezik, elsődleges forrása a napfény. Épp ezért a késő őszi, téli időszakban pótolni kell, különben a hiánya megnöveli több betegség kialakulásának lehetőségét is.
Még tavaly, a magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképp megszületett egy szakmai ajánlás, amely a napi D-vitamin szükségletet az eddigiek tízszeresére emeli. Ez azt jelenti, hogy napi 2000 nemzetközi egységnek megfelelő D-vitamint kellene szednie egy átlagos felnőtt embernek abban az időszakban, amikor kevesebbet süt a nap és a szervezetet nem éri elegendő sugárzás az UV-B spektrumból.

A kutatások szerint D-vitamin hiányos állapotban néhány hétig akár 50 ezer egységet is szedni kellene, de a túlsúlyosoknak, vagy a betegeknek is az ajánlott mennyiség sokszorosát kellene bejuttatnia a szervezetükbe. Például egy daganatos betegnek akár napi 15-20 ezernyi egység is ajánlott.
D-vitamint bármilyen bioboltban beszerezhetünk, de akár receptre is felírathatunk, így sokkal olcsóbban juthatunk a készítményhez. Különböző kiszerelésekben kapható: 400 NE, 1000 NE, 2000 NE és 10 000 NE. Receptre egy havi adag nagyjából 700 forintba kerül, míg a bioboltban a 2000-es vitaminért közel 3000 forintot is elkérnek.
Ahogy említettük, sok betegség kialakulásának kockázatát növeli a D-vitamin hiány. A legközismertebb betegség a D-vitamin hiányos állapotban a csontritkulás, a csontvesztés. De nagy szerepet játszhat a reumás, ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegségek és a sclerosis multiplex kialakulásában is. A kutatások szerint az emlőrák és vastagbélrák kialakulása és lefolyása szempontjából is rizikó faktor a D-vitamin hiánya. Kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést, sőt, növeli a felnőttkorban kialakuló, úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét. Vesebetegség esetén is fokozottan oda kell figyelni a D-vitamin pótlására. A szívelégtelenség kockázatát is rejti a D-vitamin hiánya, valamint megnöveli a magas vérnyomás és érelmeszesedés kockázatát is.
D-vitamin a napi élelmiszerekben is megtalálható, azonban képtelenség ezekből annyit fogyasztani, ami fedezné az ajánlott mennyiséget. Érdemes viszont rásegítésként ezekből többet fogyasztani a téli időszakban, ilyen például a tengeri hal, a lazac, a tojás, a tejtermékek, a növényi zsírok, az olajos magvak, vagy a máj.
Fotó: sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.