Bűntudat nélkül
- Dátum: 2013.02.08., 17:39
Az édességek és az egészséges ételek sajnos nem mindig találkoznak, a legtöbbször pedig a diétánkból is száműzni kell őket. Mit ehetünk, ha mégis valami finomságra vágyunk, de nem akarjuk tönkretenni egy hét diétáját egyetlen bűnözéssel.
A legelső lépés, hogy a hozzávalókat is jól megválogatjuk, cukor helyett például használjunk inkább nádcukrot, mézet vagy sztíviát, de persze ezekből sem szabad túlzásba esni. A finomlisztet fele-fele arányban használhatjuk teljes kiörlésűvel, vagy akár egy az egyben fel is válthatjuk vele. A sütőport érdemes szódabikarbónával helyettesíteni, abban a nátrium-hidrogén-karbonáton kívül nincs adalékanyag. Friss vagy aszalt gyümölcsökkel ízesíthetjük a süteményeket, így kevesebb cukrot is kell használnunk.

Végezetül lássunk egy-két receptet:
Gesztenyével töltött sült alma
Hozzávalók: 4 db savanykás, közepes méretű alma, 10 dkg darált dió, 25 dkg natúr gesztenyemassza, kb. 0,5 dl tej, kevés nádcukor (ízlés szerint), pár csepp rum
A gesztenyemasszát, diót és nádcukrot a tejjel kikeverjük, és pár csepp rummal ízesítjük. Az almákat megmossuk, levágjuk a tetejüket és kivágjuk a csumákat. Megtöltjük a masszával az almákat, majd tűzálló tálban, 170 fokon 10-15 percig sütjük.
Csokis magvak
Törökmogyoró, dió és étcsokoládé felhasználásával remek csemegét készíthetünk. Olvasszuk fel a csokoládét, majd dobáljuk bele a magvakat és várjuk meg, míg kihűl. Lehetőleg minél magasabb kakaótartalmú csokoládét válasszunk, ami magas antioxidáns és flavonoid tartalma révén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.
Almachips
Megmossuk az almát, megtöröljük, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk. Papírral bélelt tálcára rakosgatjuk őket, majd pár napig száradni hagyjuk. Ha már ropogósra száradt, fogyaszthatjuk is, és még bűntudatunk sem lehet, mint az olajban tocsogó burgonyaszirom után.
Horváth Barbara
Fotó: sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.