Bűntudat nélkül
- Dátum: 2013.02.08., 17:39
Az édességek és az egészséges ételek sajnos nem mindig találkoznak, a legtöbbször pedig a diétánkból is száműzni kell őket. Mit ehetünk, ha mégis valami finomságra vágyunk, de nem akarjuk tönkretenni egy hét diétáját egyetlen bűnözéssel.
A legelső lépés, hogy a hozzávalókat is jól megválogatjuk, cukor helyett például használjunk inkább nádcukrot, mézet vagy sztíviát, de persze ezekből sem szabad túlzásba esni. A finomlisztet fele-fele arányban használhatjuk teljes kiörlésűvel, vagy akár egy az egyben fel is válthatjuk vele. A sütőport érdemes szódabikarbónával helyettesíteni, abban a nátrium-hidrogén-karbonáton kívül nincs adalékanyag. Friss vagy aszalt gyümölcsökkel ízesíthetjük a süteményeket, így kevesebb cukrot is kell használnunk.

Végezetül lássunk egy-két receptet:
Gesztenyével töltött sült alma
Hozzávalók: 4 db savanykás, közepes méretű alma, 10 dkg darált dió, 25 dkg natúr gesztenyemassza, kb. 0,5 dl tej, kevés nádcukor (ízlés szerint), pár csepp rum
A gesztenyemasszát, diót és nádcukrot a tejjel kikeverjük, és pár csepp rummal ízesítjük. Az almákat megmossuk, levágjuk a tetejüket és kivágjuk a csumákat. Megtöltjük a masszával az almákat, majd tűzálló tálban, 170 fokon 10-15 percig sütjük.
Csokis magvak
Törökmogyoró, dió és étcsokoládé felhasználásával remek csemegét készíthetünk. Olvasszuk fel a csokoládét, majd dobáljuk bele a magvakat és várjuk meg, míg kihűl. Lehetőleg minél magasabb kakaótartalmú csokoládét válasszunk, ami magas antioxidáns és flavonoid tartalma révén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.
Almachips
Megmossuk az almát, megtöröljük, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk. Papírral bélelt tálcára rakosgatjuk őket, majd pár napig száradni hagyjuk. Ha már ropogósra száradt, fogyaszthatjuk is, és még bűntudatunk sem lehet, mint az olajban tocsogó burgonyaszirom után.
Horváth Barbara
Fotó: sxc.hu
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.