Shiitake - a sokoldalú gomba
- Dátum: 2013.02.06., 21:23
A Távol-Keleten őshonos, 2000 éve ismert gombafaj, a shiitake kiváló fehérjeforrás, méregtelenít, és még influenza ellen is hatékony védelmet nyújthat.
A shiitake, japán eredetű szó, a shi és a take szóból tevődik össze, melyből a shii jelenti azt a növényt, pontosabban kemény fafajtát, mely a gomba termőfelületét adja, míg a take jelentése gomba, azaz a shiitake-t magyarul úgy lehetne lefordítani, hogy a fán növő gomba.
Főként a Távol-Keleten őshonos. Többségében bükkön, tölgyeken, de dió- és szelídgesztenye- fán is tenyésztik. Nem csak az őshazának tekinthető Japánban, de a Fülöp-szigeteken és Kínában is fellelhető. Utóbbi országból ered másik, általunk is használt elnevezése, az illatos gomba. Az „illat” itt azonban leginkább a hagymára, azon belül is a fokhagymára emlékeztető jellegzetes illatot takarja.
A shiitake Magyarországon nem őshonos, Európában és Észak-Amerikában csak termesztett gombaként fordul elő.
A csiperke és a laska gomba után a harmadik legelterjedtebb gombafajta, évente több, mint fél millió tonnát állítanak elő, a legtöbbet Kelet-Ázsiában.
Egészséges élelmiszer
A mintegy 2000 éve ismert gomba jótékony hatásait az említett országokban igen jól ismerik. Japánban a Tohoku Egyetemen megállapították, hogy a shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, tehát a gomba fogyasztását cukorbetegeknek is ajánlják.
A shiitake fontos fehérjeforrás, de található benne kálium és nagy mennyiségben cink is. Ideális élelmiszer, hiszen rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav és sokféle enzim, vitamin található benne.
Érdemes megemlíteni még a shiitake gomba (thioprolintartalma miatt) méregtelenítő hatását, ugyanis az élelmiszerek tartósítása során felhasznált, rákkeltő nitriteket megköti. A shiitake a makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és a tejtermékek, állati eredetű zsírok fogyasztása miatti lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.
A vizsgálatok számos poliszacharidot, azaz összetett szénhidrátot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb a lentinán –, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkezik.

Sokoldalú gyógyító
A távol-keleti országokban a mi kamillateánkhoz hasonlóan számtalan panasz esetén javasolt, amolyan univerzális gyógyító éteknek is tekinthető. Megfázás, tüdőgyulladás, TBC, tífusz, gyomorrontás, gyomorfekély, székrekedés, elhízás, hepatitisz, májzsugor, érelmeszesedés, fejfájás, migrén, szédülés, cukorbetegség, reumás fájdalmak, köszvény, vérnyomásproblémák ellen is használták, újabban allergia, sőt szexuális zavarok kezelésében is hasznosnak bizonyult.
A gombakivonat influenza ellen is jó. Mi több, az influenza-oltás természetes eredetű alternatívájának tartják. A megfelelő védőhatás érdekében napi 50-100 grammot kell fogyasztani a friss gombából.
A már említett poliszacharidoknak (is) köszönhetően főként az emésztőrendszerre hat jótékonyan. Egyes vastag- és végbéldaganatok esetében gyógyhatásúnak bizonyultak.
A gombakivonatnak vérzsírszint-szabályozó szerepe is ismeretes. Ezért az eritradenin névre keresztelt vegyület a felelős, ami elősegíti az LDL-koleszterin HDL-koleszterinné alakulását. Ezen kívül a gomba véralvadásgátló hatású, továbbá segíti a szervezet regenerációját, a kötőszöveti kollagénrostok szintézisét.
Sokoldalú gyógyító hatása miatt ma már porítva, kapszula formájában is beszerezhető.
Fogyasztása
A shiitake gombát lehet nyersen, vagy szárítva fogyasztani, porítva, vagy őrölve fűszerként is ízletes. Az ázsiai konyha régóta felhasználja mindegyik formában, Japánban például a sushik kedvelt ízesítője.
Leginkább a wokban készült étkek ízletes alkotórésze, de akár önálló zöldségételt, fűszeres köretnek valót is készíthetünk belőle. Paprikával, hámozott paradicsommal, cukkínivel együtt párolva finom, de a variációk száma végtelen. Húshoz hasonló állagánál fogva húshelyettesítőnek is használhatjuk.
A friss gombából itthon leggyakrabban levest, szószt, gombapörköltet készítenek, de kiváló tojásrántottába is.
Fotó: sxc.hu
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.