Menü

Shiitake - a sokoldalú gomba

  • Dátum: 2013.02.06., 21:23

A Távol-Keleten őshonos, 2000 éve ismert gombafaj, a shiitake kiváló fehérjeforrás, méregtelenít, és még influenza ellen is hatékony védelmet nyújthat.

A shiitake, japán eredetű szó, a shi és a take szóból tevődik össze, melyből a shii jelenti azt a növényt, pontosabban kemény fafajtát, mely a gomba termőfelületét adja, míg a take jelentése gomba, azaz a shiitake-t magyarul úgy lehetne lefordítani, hogy a fán növő gomba.

Főként a Távol-Keleten őshonos. Többségében bükkön, tölgyeken, de dió- és szelídgesztenye- fán is tenyésztik. Nem csak az őshazának tekinthető Japánban, de a Fülöp-szigeteken és Kínában is fellelhető. Utóbbi országból ered másik, általunk is használt elnevezése, az illatos gomba. Az „illat” itt azonban leginkább a hagymára, azon belül is a fokhagymára emlékeztető jellegzetes illatot takarja. 

A shiitake Magyarországon nem őshonos, Európában és Észak-Amerikában csak termesztett gombaként fordul elő.

A csiperke és a laska gomba után a harmadik legelterjedtebb gombafajta, évente több, mint fél millió tonnát állítanak elő, a legtöbbet Kelet-Ázsiában.

Egészséges élelmiszer

A mintegy 2000 éve ismert gomba jótékony hatásait az említett országokban igen jól ismerik. Japánban a Tohoku Egyetemen megállapították, hogy a shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, tehát a gomba fogyasztását cukorbetegeknek is ajánlják.

A shiitake fontos fehérjeforrás, de található benne kálium és nagy mennyiségben cink is. Ideális élelmiszer, hiszen rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav és sokféle enzim, vitamin található benne.   

Érdemes megemlíteni még a shiitake gomba (thioprolintartalma miatt) méregtelenítő hatását, ugyanis az élelmiszerek tartósítása során felhasznált, rákkeltő nitriteket megköti. A shiitake a makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és a tejtermékek, állati eredetű zsírok fogyasztása miatti lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes. 

A vizsgálatok számos poliszacharidot, azaz összetett szénhidrátot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb a lentinán –, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkezik.

Sokoldalú gyógyító

A távol-keleti országokban a mi kamillateánkhoz hasonlóan számtalan panasz esetén javasolt, amolyan univerzális gyógyító éteknek is tekinthető. Megfázás, tüdőgyulladás, TBC, tífusz, gyomorrontás, gyomorfekély, székrekedés, elhízás, hepatitisz, májzsugor, érelmeszesedés, fejfájás, migrén, szédülés, cukorbetegség, reumás fájdalmak, köszvény, vérnyomásproblémák ellen is használták, újabban allergia, sőt szexuális zavarok kezelésében is hasznosnak bizonyult.

A gombakivonat influenza ellen is jó. Mi több, az influenza-oltás természetes eredetű alternatívájának tartják. A megfelelő védőhatás érdekében napi 50-100 grammot kell fogyasztani a friss gombából.

A már említett poliszacharidoknak (is) köszönhetően főként az emésztőrendszerre hat jótékonyan. Egyes vastag- és végbéldaganatok esetében gyógyhatásúnak bizonyultak.
A gombakivonatnak vérzsírszint-szabályozó szerepe is ismeretes. Ezért az eritradenin névre keresztelt vegyület a felelős, ami elősegíti az LDL-koleszterin HDL-koleszterinné alakulását. Ezen kívül a gomba véralvadásgátló hatású, továbbá segíti a szervezet regenerációját, a kötőszöveti kollagénrostok szintézisét.

Sokoldalú gyógyító hatása miatt ma már porítva, kapszula formájában is beszerezhető.

Fogyasztása

A shiitake gombát lehet nyersen, vagy szárítva fogyasztani, porítva, vagy őrölve fűszerként is ízletes. Az ázsiai konyha régóta felhasználja mindegyik formában, Japánban például a sushik kedvelt ízesítője.

Leginkább a wokban készült étkek ízletes alkotórésze, de akár önálló zöldségételt, fűszeres köretnek valót is készíthetünk belőle. Paprikával, hámozott paradicsommal, cukkínivel együtt párolva finom, de a variációk száma végtelen. Húshoz hasonló állagánál fogva húshelyettesítőnek is használhatjuk.

A friss gombából itthon leggyakrabban levest, szószt, gombapörköltet készítenek, de kiváló tojásrántottába is.

Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.