Menü

Az evés zavarai

  • Dátum: 2013.02.06., 19:19

Az evészavarokat korábban csak a nyugati országokban figyelték meg, és leginkább a nők között vizsgálták. Ezért kezdetben ezt olyan „nyugati fehér női” betegségként tartották számon a közvéleményben is.

Az evés zavarai közül az anorexia és a bulimia a legismertebb, de ezek pontos tüneteiről, és kialakulásának okáról általában az emberek csak nagyon leegyszerűsített információkkal rendelkeznek.

Ráadásul vannak újabb típusú evészavarral kapcsolatos betegségek, ami férfiak körében is egyre gyakoribb. Tehát nem árt tudnunk, hogy ez a téma egyre többeket érint, nemcsak nőket és nemcsak a jóléti államokban.

Mivel az evészavarok legáltalánosabb jellemzője a rejtettség és hiányzik a betegtudat, ezért a tünetek jeleit a környezetnek kell felismerni. Elképzelhető, hogy nem láthatóak a tünetek, annak ellenére, hogy valójában már nagyon is előrehaladott állapotban van a betegség.

Nézzük a legfőbb tüneteket az anorexia és bulimia esetén!  A félelem a kövérségtől, elhízásfóbia, menstruáció hiánya, és a kóros soványság az anorexiásokra jellemző. Ez esetben gyakran észlelhető még szociális visszahúzódás, illetve a szexuális érdeklődés elvesztése. A bulimia legfőbb tünete falásroham, ami tulajdonképpen egy kontrollvesztést tükröz. Ezt követően pedig az intenzív bűntudat érzése miatt mindenféle gyakorlatot vetnek be, az ebben a betegségben szenvedők, például önhánytatás, hashajtók túlzott használata, koplalás. Az intenzív önvádlás kialakulása miatt öngyilkossági kísérletek is előfordulnak. A két evészavar közötti különbség, hogy a bulimiában szenvedők testsúlya átlagos, míg az anorexiások soványak. Az énideál szempontból is eltérés figyelhető meg a két betegség között, anorexiás esetén ez az ideál nemi jelleg nélküli, bulimiás esetén pedig karcsú, nőies, vonzó.

A férfiakat nem nyomasztja a karcsúság ideál, ugyanakkor feléjük is van elvárás, például az úgy nevezett atlétaideál. És ezzel el is érkeztünk az evészavarok legújabb típusaihoz, amelyek valójában nem is annyira újak, de egyre jobban előtérbe kerülnek. Ilyen betegség például az, amikor egy férfi izomzatát satnyának érzi, és akár igen izmos testalkat mellett is soványnak érzi magát. Ez leginkább a testépítők körében előforduló betegség, amely szintén az evészavarokhoz tartozik.

A ma uralkodó szlogenektől és divat témáktól talán nem független az úgy nevezett egészségesétel-függőség. Ebben az esetben az étel minősége a kóros aggodalom tárgya, a beteg érzelmeket társít az ételekhez, például veszélyes, mesterséges. Az egyik legújabb evészavar forma pedig a testépítő típusú evészavar. A legfőbb jellemzője az elzsírosodástól való félelem, ami intenzív testépítésre és speciális étrend követésére sarkallja a beteget. Mindez tükrözi, hogy a testtel való elégedetlenség kóros formái manapság már a férfiak körében is egyre gyakoribb.

Az evészavarok kialakulásának okait leginkább a társadalmi-kulturális környezetből, vagyis például reklámokkal támogatott divat ideálokból eredeztetik. Ez valóban nem elhanyagolható tényező, de leegyszerűsítő lenne, ha nem vennénk figyelembe más okokat is. A család, családi háttér, szülőkkel való kapcsolat is meghatározó szempont lehet. Például, hogy ha a szülők részéről túlzott kontroll érvényesül, melegágya lehet főleg a serdülőkorban lévő gyermek esetében az evészavar kialakulásának.

Annyi bizonyos, hogy az evészavarokat is a fogyasztói társadalom mellékhatásai közé sorolhatjuk. Az étel értéke megváltozott, a kozmetikai és fitneszipar által test is a teljesítmény célpontja lett. Főként a nyugati kultúrákban a szépség és a karcsúság összekapcsolódik a sikeresség és a kontroll fogalmaival. Ezzel ellentétben elhízottságot lustaságnak és akarathiánynak ítélik meg. A ma uralkodó ideálok nagyon erősen próbára teszik a testünkkel kapcsolatos élményeinket, testképünket.

Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.