Menü

Veszélyes a rántott hús hetente

  • Dátum: 2013.02.04., 21:41

Az olajban sült ételek, köztük a sült krumpli, a rántott csirke és a fánk rendszeres fogyasztása növeli a prosztatarák, különösen a betegség agresszívebb formáinak kockázatát - derült ki egy új tanulmányból.

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei két korábbi vizsgálat adatait vonták elemzés alá. Ezek összesen 1549 prosztatarákkal diagnosztizált férfi, illetve a kontrollcsoportot képező,

1492 azonos korú egészséges társuk adatait vetették össze, azt kutatva, hogy milyen tényezők vagy rizikófaktorok voltak jelen a betegeknél és hiányoztak a kontroll csoport tagjainál.

A tanulmányok Seattle-ben, illetve a város környéken élő, fehér és fekete bőrű férfiak bevonásával készültek, akiknek az életkora 35 és 74 év között mozgott. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük az étrendjükkel kapcsolatban, különös tekintettel bizonyos olajban sült ételekre.

A The Prostate című folyóirat internetes kiadványában közölt eredmények szerint azoknak a férfiaknak az esetében, akik legalább heti rendszerességgel fogyasztottak sült krumplit, rántott csirkét, sült halat és/vagy fánkot, nagyjából 30-37 százalékkal magasabb volt a prosztatarák kockázata. Ezeknek az ételeknek a rendszeres heti fogyasztása ráadásul összefüggésben volt a betegség agresszívebb formáinak nagyobb kialakulási kockázatával.

A szakemberek megítélése szerint a megnövekedett rákkockázat háttérben álló okok egyike az lehet, hogy amikor az olajat a sütéshez szükséges hőfokra melegítik, akkor rákkeltő anyagok keletkezhetnek. Azok közé tartoznak a heterociklikus aminok és policiklikus aromás szénhidrogének, az akrilamid, az aldehid és az akrolein. A mérgező anyagok mennyisége a már használt olaj minden egyes újabb igénybevételével tovább növekszik, illetve függ a sütési idő hosszától is.

Forrás: MTI
Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.