Menü

Citrom – nem csak C-vitamin

  • Dátum: 2013.01.29., 20:24

Íme, egy újabb természetes és könnyen beszerezhető, pozitív hatásokban gazdag táplálék kiegészítő.

A citrom legközismertebb jótékony tulajdonsága a C- vitamin tartalmához kapcsolódik, betegségek megelőzésére, immunrendszer erősítésére sokan használják. Valóban hatásosan vethető be vírusok ellen, de lehetőleg ne forró italok formájában fogyasszuk, mert a hőhatás miatt nem megfelelő minőségben tudjuk magunkhoz venni a citromból származó egészséges anyagokat.

Szomjúság csillapító tulajdonsága miatt is kedvelt, e hatása abból adódik, hogy oldja a szervetlen sókat. A citromízesítésű üdítőitalok azonban nem feltétlenül tartalmaznak valódi citromlevet, ráadásul cukortartalmuk miatt nem egészségesek.

A citromlé fogyasztása vízzel elősegíti a méregtelenítést, a salakanyagok kiürítését. Ebből következik, hogy a legjobb zsírégető gyümölcsök között tartják számon. Fogyasztó hatása többoldalú, egyrészről tisztító hatást fejt ki a belekben, valamint magas savtartalmának köszönhetően csökkenti a bevitt szénhidrátok felszívódását. Az éhségérzetet is csökkenti, és bár a gyümölcs citromsavat tartalmaz, mégis emésztése után lúgos hatást fejt ki, ami szintén a fogyást segíti.

Ha tehát méregteleníteni és fogyni szeretnénk, bátran alkalmazzuk a citromkúrát. Többféle kúrát is követhetünk, ezek közös jellemzője, hogy a citromlé fogyasztását étkezések előtt, időben előre haladva egyre nagyobb mennyiségben írják elő. Nem muszáj drága, mesterséges táplálék kiegészítőkhöz nyúlni, hiszen gyakran kéznél van olcsóbb és természetesebb megoldás. A citromkúra néhány kiló leadásában hatékony segítő társunk lehet, ráadásul semmit sem veszthetünk vele, hiszen betegségek megelőzésében is kiváló. Azoknak is hasznára válhat, akik hajlamosak epe-, és vesekőképződésre, a citrom ezen a területen is bevethető.

Fotó: sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.