Menü

Citrom – nem csak C-vitamin

  • Dátum: 2013.01.29., 20:24

Íme, egy újabb természetes és könnyen beszerezhető, pozitív hatásokban gazdag táplálék kiegészítő.

A citrom legközismertebb jótékony tulajdonsága a C- vitamin tartalmához kapcsolódik, betegségek megelőzésére, immunrendszer erősítésére sokan használják. Valóban hatásosan vethető be vírusok ellen, de lehetőleg ne forró italok formájában fogyasszuk, mert a hőhatás miatt nem megfelelő minőségben tudjuk magunkhoz venni a citromból származó egészséges anyagokat.

Szomjúság csillapító tulajdonsága miatt is kedvelt, e hatása abból adódik, hogy oldja a szervetlen sókat. A citromízesítésű üdítőitalok azonban nem feltétlenül tartalmaznak valódi citromlevet, ráadásul cukortartalmuk miatt nem egészségesek.

A citromlé fogyasztása vízzel elősegíti a méregtelenítést, a salakanyagok kiürítését. Ebből következik, hogy a legjobb zsírégető gyümölcsök között tartják számon. Fogyasztó hatása többoldalú, egyrészről tisztító hatást fejt ki a belekben, valamint magas savtartalmának köszönhetően csökkenti a bevitt szénhidrátok felszívódását. Az éhségérzetet is csökkenti, és bár a gyümölcs citromsavat tartalmaz, mégis emésztése után lúgos hatást fejt ki, ami szintén a fogyást segíti.

Ha tehát méregteleníteni és fogyni szeretnénk, bátran alkalmazzuk a citromkúrát. Többféle kúrát is követhetünk, ezek közös jellemzője, hogy a citromlé fogyasztását étkezések előtt, időben előre haladva egyre nagyobb mennyiségben írják elő. Nem muszáj drága, mesterséges táplálék kiegészítőkhöz nyúlni, hiszen gyakran kéznél van olcsóbb és természetesebb megoldás. A citromkúra néhány kiló leadásában hatékony segítő társunk lehet, ráadásul semmit sem veszthetünk vele, hiszen betegségek megelőzésében is kiváló. Azoknak is hasznára válhat, akik hajlamosak epe-, és vesekőképződésre, a citrom ezen a területen is bevethető.

Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.