Menü

Gyorsételek: közkedvelt és pusztító

  • Dátum: 2013.01.28., 10:35

Nem rég megjelent felmérés szerint tíz év alatt a duplájára emelkedett a gyorséttermi étkezést választó fiatalok aránya Szlovákiában. Bár a felmérés a szomszédoknál történt, valószínű, hogy más országokban, így Magyarországon is hasonló eredményre jutnának.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb szlovákiak felméréséből kitűnik, hogy a gyorséttermi étkezés közkedveltsége Szlovákiában a fiatalok körében nőtt a leginkább. A hetente legalább egyszer fastfood-jellegű ételt fogyasztók aránya a 18 és 24 év közöttiek körében 36 százalékot tesz ki, ami kétszer olyan magas arány, mint tíz évvel ezelőtt.

A gyorséttermek a lakosság egészét tekintve is közkedveltek, az erről megkérdezettek 61 százaléka válaszolta azt, hogy időnként az étkezésnek ezt a formáját választja. A gyorsételek a felmérés szerint a férfiak körében népszerűbbek, mint a nők között. Ugyanakkor a fiatalok, az ország nyugati régióiban élők és a magasabb - havi 1500 eurónál nagyobb - jövedelműek kedvelik leginkább a gyorsételeket.

Az OECD legutóbbi adatai szerint a túlsúlyosok és az elhízottak arányát tekintve a szlovák lakosság a világ középmezőnyében van. A testtömeg-indexet alapul véve Szlovákiában a lakosság 51,5 százaléka számít túlsúlyosnak, az elhízottak aránya 16,9 százalék.

Függőséget okoznak

A gyorsételek kapcsán már számos elrettentő eredmény és hír megszületett, de elég, ha csak Michael Moore 2004-es híres-hírhedt dokumentumfilmjére, a Super Size Me-re gondolunk. Ahol kiderült, a gyorsételek rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása egyenesen pusztító a szervezet számára.

A lezajlott kutatások ma már bizonyítani is tudják, a gyorsételek ugyanolyan függőséget okozhatnak, mint a cigaretta vagy a heroin. Egész pontosan a magas kalóriatartalmú ételek rendszeres fogyasztása képes nagy hatást gyakorolni az agy „örömközpontjára”, arra a területre, amely a pszichés függőség kialakulásához vezet. Aki bekerül tehát a mókuskerékbe, az hamar bajban lesz, hiszen minél többet fogyaszt valaki, annál többet kíván majd a szervezete.      

Így van ez a sokak által kedvelt gyorséttermi üzletlánc(ok) sült krumplijával is. A gyorséttermek titkos sült krumpli receptje valójában rengeteg olajat és sót jelent. Egy adag jóval több olajjal készül, mint egy jókora adag chips, pedig utóbbiak is jócskán tele vannak vele, az ízfokozókkal egyetemben. Ezek a fajta sült krumplik e mellett nagy mértékben alulmúlják a valódi tápanyag igényünket. Sokan mégis úgy tekintenek rájuk, mint egy gyors és hálás megoldásra, amely hamar csillapítja az éhségérzetet. Miközben elfeledkeznek arról, hogy körülbelül annyi bennük például a vitamin, mint Balaton szeletben a nádsusogás.

Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.