Gyorsételek: közkedvelt és pusztító
- Dátum: 2013.01.28., 10:35
Nem rég megjelent felmérés szerint tíz év alatt a duplájára emelkedett a gyorséttermi étkezést választó fiatalok aránya Szlovákiában. Bár a felmérés a szomszédoknál történt, valószínű, hogy más országokban, így Magyarországon is hasonló eredményre jutnának.
A Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb szlovákiak felméréséből kitűnik, hogy a gyorséttermi étkezés közkedveltsége Szlovákiában a fiatalok körében nőtt a leginkább. A hetente legalább egyszer fastfood-jellegű ételt fogyasztók aránya a 18 és 24 év közöttiek körében 36 százalékot tesz ki, ami kétszer olyan magas arány, mint tíz évvel ezelőtt.
A gyorséttermek a lakosság egészét tekintve is közkedveltek, az erről megkérdezettek 61 százaléka válaszolta azt, hogy időnként az étkezésnek ezt a formáját választja. A gyorsételek a felmérés szerint a férfiak körében népszerűbbek, mint a nők között. Ugyanakkor a fiatalok, az ország nyugati régióiban élők és a magasabb - havi 1500 eurónál nagyobb - jövedelműek kedvelik leginkább a gyorsételeket.
Az OECD legutóbbi adatai szerint a túlsúlyosok és az elhízottak arányát tekintve a szlovák lakosság a világ középmezőnyében van. A testtömeg-indexet alapul véve Szlovákiában a lakosság 51,5 százaléka számít túlsúlyosnak, az elhízottak aránya 16,9 százalék.

Függőséget okoznak
A gyorsételek kapcsán már számos elrettentő eredmény és hír megszületett, de elég, ha csak Michael Moore 2004-es híres-hírhedt dokumentumfilmjére, a Super Size Me-re gondolunk. Ahol kiderült, a gyorsételek rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása egyenesen pusztító a szervezet számára.
A lezajlott kutatások ma már bizonyítani is tudják, a gyorsételek ugyanolyan függőséget okozhatnak, mint a cigaretta vagy a heroin. Egész pontosan a magas kalóriatartalmú ételek rendszeres fogyasztása képes nagy hatást gyakorolni az agy „örömközpontjára”, arra a területre, amely a pszichés függőség kialakulásához vezet. Aki bekerül tehát a mókuskerékbe, az hamar bajban lesz, hiszen minél többet fogyaszt valaki, annál többet kíván majd a szervezete.
Így van ez a sokak által kedvelt gyorséttermi üzletlánc(ok) sült krumplijával is. A gyorséttermek titkos sült krumpli receptje valójában rengeteg olajat és sót jelent. Egy adag jóval több olajjal készül, mint egy jókora adag chips, pedig utóbbiak is jócskán tele vannak vele, az ízfokozókkal egyetemben. Ezek a fajta sült krumplik e mellett nagy mértékben alulmúlják a valódi tápanyag igényünket. Sokan mégis úgy tekintenek rájuk, mint egy gyors és hálás megoldásra, amely hamar csillapítja az éhségérzetet. Miközben elfeledkeznek arról, hogy körülbelül annyi bennük például a vitamin, mint Balaton szeletben a nádsusogás.
Fotó: sxc.hu
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.