Menü

Aszalt gyümölcsök: a datolya

  • Dátum: 2013.01.28., 13:48

A datolyát néhányan összekeverik a fügével, holott ízre és küllemre is más. Igaz, rendelkeznek bizonyos közös gyökerekkel, például mindkettőt említi a Biblia.

Egészséges édesség

A datolyára is igaz, amit korábban a füge és más aszalt gyümölcsök kapcsán említettünk, hogy nemcsak tápláló, de finom is, kiválóan tompítja az édesség utáni vágyat. És nem mellékesen, 100 gramm mindössze 142 kalória, addig csokoládéban ugyanekkora mennyiség – persze fajtától függően – legalább 500 kcal. A datolya magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott.

Gazdag vitamin- és ásványianyag tartalom

A datolya nagy mennyiségben tartalmaz növényi hormonokat, melynek köszönhetően segít a változókori hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, tartalmaz vasat, B-vitamint, cinket, magnéziumot, rezet és káliumot, valamint foszfort és rezet is.     

Betegségek ellenszere  

A datolyát a népgyógyászatban számos betegségre alkalmazzák. Segítséget nyújt emésztési zavarokra, lázra, májbetegségekre, köhögésre, csontgyengeségre. Megfázás esetén jótékonyan hat a légzőszervekre, e mellett vértitsztító hatását is megemlítik.

Kapcsolódó cikkeink: 
Aszalt gyümölcsök: a füge
Nem csak friss gyümölcs helyett
Fotó:sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.