Aszalt gyümölcsök: a datolya
- Dátum: 2013.01.28., 13:48
A datolyát néhányan összekeverik a fügével, holott ízre és küllemre is más. Igaz, rendelkeznek bizonyos közös gyökerekkel, például mindkettőt említi a Biblia.
Egészséges édesség
A datolyára is igaz, amit korábban a füge és más aszalt gyümölcsök kapcsán említettünk, hogy nemcsak tápláló, de finom is, kiválóan tompítja az édesség utáni vágyat. És nem mellékesen, 100 gramm mindössze 142 kalória, addig csokoládéban ugyanekkora mennyiség – persze fajtától függően – legalább 500 kcal. A datolya magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott.

Gazdag vitamin- és ásványianyag tartalom
A datolya nagy mennyiségben tartalmaz növényi hormonokat, melynek köszönhetően segít a változókori hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, tartalmaz vasat, B-vitamint, cinket, magnéziumot, rezet és káliumot, valamint foszfort és rezet is.
Betegségek ellenszere
A datolyát a népgyógyászatban számos betegségre alkalmazzák. Segítséget nyújt emésztési zavarokra, lázra, májbetegségekre, köhögésre, csontgyengeségre. Megfázás esetén jótékonyan hat a légzőszervekre, e mellett vértitsztító hatását is megemlítik.
Kapcsolódó cikkeink:
Aszalt gyümölcsök: a füge
Nem csak friss gyümölcs helyett
Fotó:sxc.hu
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.