Fánkot sütött nagyanyánk
- Dátum: 2013.01.17., 19:11
- Németh Attila
Ki ne ismerné a címben idézett versikét? Szerintem mindenki kívülről fújja, ugye?
A farsangi időszak jellegzetes étele a fánk. Számtalan recept létezik, mi most a legismertebbeket osztjuk meg önökkel.
Hagyományos szalagos fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 4 evőkanál olaj, csipet só.
Elkészítés:
1. A tej felét a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és pár percig hagyjuk, hogy felfusson.
2. Egy mély edénybe öntjük a lisztet, a maradék tejet, sót és a tojások sárgáját is hozzátesszük, majd a felfutott élesztőt is.
3. Előkapjuk a robotgépet és a dagasztó karokkal addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz és szépen elválik az edény falától, ekkor szépen belekanalazzuk az olajat és még egyszer átgyúrjuk.
4. Ezután kelesztő edénybe tesszük, vagy letakarva meleg helyen várjuk, amíg legalább a kétszeresére megdagad.
5. Miután megdagadt a tészta, újra alaposan átgyúrjuk, aztán kinyújtjuk és tetszés szerinti méretben kiszaggatjuk. (Ha van időnk, érdemes még egyszer kiszaggatva is keleszteni egy kicsit. De ha nincs, az sem baj.)
6. Forró olajban, vagy zsírban kisütjük, de kislángon süssük, nehogy nyers maradjon a közepe.
7. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Gyorsfánk egyszerűen
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 kefir, 1 sütőpor, 2 tojás, csipet só, 1 evőkanál cukor.
Elkészítés:
1. A lisztet, a sütőporral, a kefirrel, a tojások sárgájával, sóval, cukorral összekeverem.
2. Hozzáadjuk óvatosan a felvert tojásfehérjét.
3. Kanállal szaggatjuk, forró zsírban/olajban, kis lángon sütjük ki.
4. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
Béres Alexandra reformfánkja
Hozzávalók:
50 dkg reszelt sárgarépa, 1 zacskó szárított élesztő, 1 dl tej, két tojás, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, vagy zabliszt, 2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés:
1. Keverjük el a tejben az élesztőt.
2. Verjük a tojásokat habosra, aztán adjuk hozzá a tejes élesztőhöz.
3. A liszthez öntsük hozzá a tojásos masszát, majd adjuk hozzá az olaja. Legvégén jöhet a sárgarépa.
4. Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, formázzunk belőlük fánkocskákat és cseppnyi olajon süssük meg őket.
5. Xilittel és cukormentes lekvárral tálaljuk.
Forrás: beresalexandra.hu
Fotó: sxc.hu
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.