Jótékony ételek
- Dátum: 2013.01.16., 10:37
- Németh Attila
Az évszakok váltakozásával párhuzamosan a mi is folyamatosan változunk, alakulunk. Ilyenkor, a téli hidegben egészen más táplálékokat kíván a szerveztünk, mint például nyáron. Előtérbe kerülnek a zsírosabb, nehezebb ételek, és egyáltalán nem véletlenül.
Ebben az évszakban kifejezetten jó hatásúak szervezetünkre az úgynevezett melegítő hatású ételek, italok. Akadnak olyan típusú emberek, akiknek szinte állandóan hidegek a végtagjaik, kezük, lábuk, az orruk. Ez a kicsit gyengébben működő vérkeringés egyik jele, amit leggyorsabban egy kis mozgással, valamint a helyes táplálkozással hozhatunk helyre. Persze nemcsak nekik, hanem gyakorlatilag ilyenkor mindenkinek ajánlottak az említett melegítő étkek.
Érdemes az átlagosnál több olajos magvat fogyasztani, például diót, mogyorót, mandulát, de idetartozik a gesztenye is. (Talán egyáltalán nem véletlen, hogy a gesztenyepüré tipikus téli édesség.)
A hagyományos téli zöldségekből, cékla, répa, zeller, csicsóka, káposzta, sütőtök, hagyma rengeteg finomság elkészíthető. Legjobb, ha ezeket párolva, sütve tálaljuk, hiszen így fejtik ki leginkább melegítő hatásúkat. A hüvelyesek közül a bab és a lencse is tipikusan a téli időszakhoz tartozó ételféleség. Ezekből levest, főzeléket, salátát is csinálhatunk, mind jótékony hatású a szervezetre.

A húsok közül a vörös húsok melegítenek leginkább, a marha, a bárány, a sertés, a vadhúsok, de idetartozik például a kacsa is.
A megfelelő fűszerek használata szintén kiemelkedően fontos lehet ebben az időszakban. A fahéj, a csillagánizs, a szegfűszeg, az ánizs, a curry, a gyömbér, a fokhagyma mind-mind a tipikus téli ételek, italok legfőbb hozzávalói, gondoljunk csak a forralt borra, a puncsra, vagy például az illatos mézeskalácsra, a mézes puszedlire. E fűszerek is felfűtik a testünket, átmelengetnek bennünket, érdemes hát bátran használni őket.
A forró italok már önmagukban is melegítenek, de érdemes azokat egy kis fűszerrel megbolondítani: reszeljünk bele nyers gyömbért, szórjunk bele fahéjat, vagy ízesítsük szegfűszeggel. Használhatunk egy cseppnyi alkoholt is, például a rumos tea ilyenkor ugyancsak átmelengeti a testet, a szívet és lelket egyaránt.
Ha léteznek melegítő hatású ételek, akkor hűsítőek is. Ilyenek a tejtermékek, a joghurt, kefír féleségek, a gyümölcslevek, vagy a déli gyümölcsök. Amennyiben melegségre vágyunk, jó, ha ezeket inkább elkerüljünk.
Fotó: sxc.hu
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.