Menü

Csontritkulást okozhat a kóla

A legnépszerűbb szénsavas üdítőital koffein- és foszforsavtartalma lehet a felelős az oszteoporózis kialakulásának.

Több kutatási eredmény is napvilágot látott már a témában, a szakemberek még nem tudják a biztos magyarázatot a csontritkulás kialakulására. A kólafogyasztás azonban egyre több kutatás szerint előidézője, de legalább rizikófaktora a csontritkulásnak.

A kólát fogyasztó emberek étrendjében a kóla pont a kalciumot tartalmazó italokat, az ásványvizet, a gyümölcsleveket és a tejet helyettesítik. A kólában található koffein és foszforsav is felelős lehet a csontritkulás kialakulásában. Tévhit, hogy a light kolák nem vezethetnek csontritkuláshoz, ugyanis a cukormentes kolák ugyanúgy tartalmaznak koffeint és foszforsavat.

A kólafogyasztás okozta csontritkulás elsősorban a nőket érinti, legalábbis a férfiak esetében még nem találtak összefüggést e tekintetben. Az idősebb nőknek különösen fontos odafigyelni a kólafogyasztásra, ugyanis a menopauza után lévő nők esetében felgyorsul a csontszövet csökkenése. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű kalcium fogyasztása.

Az oszteoporózis leginkább azért veszélyes betegség, mert hosszú ideig tünetmentes, ezért későn veszik észre, és késik a szakszerű segítség is. A derék- és hátfájás az első komoly jel, amellyel jó eséllyel orvoshoz fordul a beteg, de nem ritka a csonttörés sem, ami a kisebb végtagtörésektől egészen a mozgáskorlátozottságot eredményező törésekig terjedhet. Súlyosabb eset a csigolyák összecsúszása és a hátgörbület is.

A csontritkulás megelőzéséhez a legfontosabb a megfelelő mennyiségű ásványi anyag – elsősorban kalcium – bevitele, amit legkönnyebben a tejtermékek fogyasztásával tudunk megoldani. Emellett a kalcium felszívódását segítő D-vitamin bevitelére kell odafigyelnünk, , amit nyáron a napsugarak segítségével a legkönnyebb biztosítani, télen pedig jó minőségű táplálékkiegészítők fogyasztásával.

Bár a csontritkulás leginkább a nőket veszélyezteti, a férfiak esetében is előfordul, leginkább az alkoholista férfiaknál, ugyanis a helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód is okozhat oszteoporózist.

Fotó: sxc.hu

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.