Menü

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hát ki evett volna már a piros, ropogós, néha fanyarkás, de néha pedig mézédes, finom cseresznyéből. Nagy szerencsénkre Magyarországon honos fáról beszélünk, amit szinte mindenhol megtalálunk, akár a házak előtt, az út szélén is. Termése a kora nyári időszakra tehető, az ágakon bőséges hozammal, kivéve, ha a tavaszi fagyok a fa virágzásakor érkeznek. Ahhoz, hogy egészséges, jól termő fával éljünk együtt, fontos az éves gondozás, mint tisztogatás, metszés, illetve az sem mindegy, hogy milyen talajba ültettük. Sajnos igen sok kártevő szereti még rajtunk kívül a pirosló cseresznyét, legyen az tetű, darázs, poloska, ezek ellen is jól tesszük, ha védekezünk.

A cseresznye, mint minden gyümölcs nagyon egészséges. Tele van C-vitaminnal, antioxidánsokkal és némi gyulladást csökkentő anyagokkal. A C-vitamin jótékony hatásáról azt hiszem, hogy nagyon beszélnünk sem kell, bármikor jól jön a szervezet számára. Találunk még benne B-vitaminokat, ebből is jócskán B1 vitamint, ami segíti az agyi működést. Van benne B2 vitamin is, amit a vörösvérsejtek képződésénél használhatunk, és a B6 vitaminról se feledkezzünk meg, ami az anyagcserénkhez elengedhetetlen. Az antioxidánsok a sejtöregedés ellen küzdenek, a gyulladáscsökkentő hatása pedig a test minden területére hat, ajánlják köszvényre és reumára is.

Fogyasztása elősegíti a savasodás elkerülését, ettől pedig a gyomor- és bélrendszer hatékonyabban fog működni. Remek méregtelenítő hatása van, májunkat is segíti munkájában. Vértisztítóként is számon tartják, nagyobb mennyiségben pedig vizelet- és hashajtóként is bevethető. Ez azért is jó, mert segít a húgysav kiürítésében, amivel visszaérkeztünk a már említett köszvényhez. Az agyban serkenti a melatonin termelést, ami segít a pihentetően, nyugodtan aludni éjszaka.

Kiváló alkotóeleme lehet a fogyókúrázók étrendjének, hiszen a gyümölcs 80%-a víz, szinte alig tartalmaz cukrot, ellenben sok rost és szénhidrát van benne. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is csipegethetik. Béta-karotin és A-vitamin tartalma a szemünk őre, harcol a makuladegeneráció ellen. Képes csökkenteni a koleszterinszintet és védelmezi a szívünket. Baktériumölő hatása miatt pedig ajánlott a fogyasztása azoknak, akik küzdenek a rossz lehelettel.

A cseresznyét javasolt a lehető legérettebb, azaz legpirosabb állapotában szedni, ugyanis ekkor van benne a legtöbb jótékony összetevő. Lehet fagyasztani, lekvárt főzni belőle, befőttként elrakni, szörpöt készíteni, így az év minden időszakában fogyaszthatjuk.

A cseresznye tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, melyekkel fogyasztása során támogathatjuk egészségünket. A nyár elején már frissen szedhetjük és sokféleképpen elrakva az év minden napján ehetjük.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.