Menü

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hát ki evett volna már a piros, ropogós, néha fanyarkás, de néha pedig mézédes, finom cseresznyéből. Nagy szerencsénkre Magyarországon honos fáról beszélünk, amit szinte mindenhol megtalálunk, akár a házak előtt, az út szélén is. Termése a kora nyári időszakra tehető, az ágakon bőséges hozammal, kivéve, ha a tavaszi fagyok a fa virágzásakor érkeznek. Ahhoz, hogy egészséges, jól termő fával éljünk együtt, fontos az éves gondozás, mint tisztogatás, metszés, illetve az sem mindegy, hogy milyen talajba ültettük. Sajnos igen sok kártevő szereti még rajtunk kívül a pirosló cseresznyét, legyen az tetű, darázs, poloska, ezek ellen is jól tesszük, ha védekezünk.

A cseresznye, mint minden gyümölcs nagyon egészséges. Tele van C-vitaminnal, antioxidánsokkal és némi gyulladást csökkentő anyagokkal. A C-vitamin jótékony hatásáról azt hiszem, hogy nagyon beszélnünk sem kell, bármikor jól jön a szervezet számára. Találunk még benne B-vitaminokat, ebből is jócskán B1 vitamint, ami segíti az agyi működést. Van benne B2 vitamin is, amit a vörösvérsejtek képződésénél használhatunk, és a B6 vitaminról se feledkezzünk meg, ami az anyagcserénkhez elengedhetetlen. Az antioxidánsok a sejtöregedés ellen küzdenek, a gyulladáscsökkentő hatása pedig a test minden területére hat, ajánlják köszvényre és reumára is.

Fogyasztása elősegíti a savasodás elkerülését, ettől pedig a gyomor- és bélrendszer hatékonyabban fog működni. Remek méregtelenítő hatása van, májunkat is segíti munkájában. Vértisztítóként is számon tartják, nagyobb mennyiségben pedig vizelet- és hashajtóként is bevethető. Ez azért is jó, mert segít a húgysav kiürítésében, amivel visszaérkeztünk a már említett köszvényhez. Az agyban serkenti a melatonin termelést, ami segít a pihentetően, nyugodtan aludni éjszaka.

Kiváló alkotóeleme lehet a fogyókúrázók étrendjének, hiszen a gyümölcs 80%-a víz, szinte alig tartalmaz cukrot, ellenben sok rost és szénhidrát van benne. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is csipegethetik. Béta-karotin és A-vitamin tartalma a szemünk őre, harcol a makuladegeneráció ellen. Képes csökkenteni a koleszterinszintet és védelmezi a szívünket. Baktériumölő hatása miatt pedig ajánlott a fogyasztása azoknak, akik küzdenek a rossz lehelettel.

A cseresznyét javasolt a lehető legérettebb, azaz legpirosabb állapotában szedni, ugyanis ekkor van benne a legtöbb jótékony összetevő. Lehet fagyasztani, lekvárt főzni belőle, befőttként elrakni, szörpöt készíteni, így az év minden időszakában fogyaszthatjuk.

A cseresznye tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, melyekkel fogyasztása során támogathatjuk egészségünket. A nyár elején már frissen szedhetjük és sokféleképpen elrakva az év minden napján ehetjük.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.