Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes
- Dátum: 2025.05.29., 09:02
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- antioxidáns, C-vitamin, citromlé, gyomorsav, immunerősítő, kálium
Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mondani sem kell, hogy mennyire fontos, elegendő vízzel lássuk el szervezetünket, ahogy azt sem, hogy az egészséges táplálkozást és a vitaminok, ásványi anyagok bevitele is elengedhetetlen. Sok helyen olvasni, hogy ajánlják a citromos víz ivását, sőt, ezt sokan éhgyomorra. Az a hír járja, hogy ez felgyorsítja az anyagcserét és könnyebben folynak le a nem kívánt kilók rólunk. Nos, nem teljesen elvetélt ötlet ez, de azért ez nem mindenkinek ajánlott.
Azt tudjuk, hogy egy felnőtt ember szükséges napi folyadékbevitele nagyjából 3 liternél optimális, de ez csak egy szám, hiszen befolyásolhatja a szükségelt szintjét egy sportolási lehetőség, vagy például a hőmérséklet. Ebben nyugodtan iktathatunk olyan folyadékokat, ami nem víz, azaz lehet leves, turmix, smoothie is. A legjobb az, ha a lehető legtöbb folyadék víz formájában érkezik, hogy ezt felturbózzuk, adhatunk hozzá például citromot. A citrom igen sok C-vitamint, flavonoidot, antioxidánst tartalmaz, illetve rosttartalma is magas.
Itt jön a nagybetűs DE. Fogyasszuk nyugodtan, viszont ne gondoljuk azt, hogy napi egy citrom elég ahhoz, hogy fedezze a napi C-vitamin bevitelünk adagját, mert bizony nem elég hozzá. Az tény, hogy a citrom támogatja a bélrendszer működését, ellenben nem fogja önmagában leolvasztani a felesleget mondjuk a pocakunkról. Azoknak, akiknek magasabb a gyomorsav szintjük, egyáltalán nem ajánlott reggeli éhgyomorra inni, mivel a citrom savassága erősíti a refluxos tüneteket. Na, de azért van jótékony hatása is, ne ijedjünk meg. A citrom remek immunerősítő, amit nem érdemes lobogó forró vízbe rakni, mivel a C-vitamin nem éli túl a magas hőfokot. A citromsav káliumot is tartalmaz, ami segít a szív- és érrendszer helyes működését fenntartani.
A szájban lévő baktériumok egy részével is elbánik, ettől pedig frissebb lehelettel leszünk gazdagabbak. Fáradtabb, stresszesebb időszakokban frissítőként is helytáll, a kávé koffein hatását is képes növelni. A citromlében lévő antioxidánsok küzdenek az oxidatív folyamatok ellen, így bőrünk egészségesebb lesz tőle. Amire viszont oda kell figyelni, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert a gyomorsavnak nem mindig tesz jót, és arra is ügyeljünk, hogy mindig kellően hidratáljunk mellé, azaz igyunk több vizet, mint szoktunk. Fogmosás után közvetlenül ne igyunk citromlevet, mivel a fogzománcot erősen károsíthatja.
A citromos víz fogyasztása egészéges, ellenben nem mindegy, hogy mikor és mennyit iszunk belőle. Reggel, éhgyomorra kerüljük, de napközben bátran fogyasszuk, de figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű vizet is vegyünk magunkhoz utána.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.