Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes
- Dátum: 2025.05.29., 09:02
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- antioxidáns, C-vitamin, citromlé, gyomorsav, immunerősítő, kálium
Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mondani sem kell, hogy mennyire fontos, elegendő vízzel lássuk el szervezetünket, ahogy azt sem, hogy az egészséges táplálkozást és a vitaminok, ásványi anyagok bevitele is elengedhetetlen. Sok helyen olvasni, hogy ajánlják a citromos víz ivását, sőt, ezt sokan éhgyomorra. Az a hír járja, hogy ez felgyorsítja az anyagcserét és könnyebben folynak le a nem kívánt kilók rólunk. Nos, nem teljesen elvetélt ötlet ez, de azért ez nem mindenkinek ajánlott.

Azt tudjuk, hogy egy felnőtt ember szükséges napi folyadékbevitele nagyjából 3 liternél optimális, de ez csak egy szám, hiszen befolyásolhatja a szükségelt szintjét egy sportolási lehetőség, vagy például a hőmérséklet. Ebben nyugodtan iktathatunk olyan folyadékokat, ami nem víz, azaz lehet leves, turmix, smoothie is. A legjobb az, ha a lehető legtöbb folyadék víz formájában érkezik, hogy ezt felturbózzuk, adhatunk hozzá például citromot. A citrom igen sok C-vitamint, flavonoidot, antioxidánst tartalmaz, illetve rosttartalma is magas.
Itt jön a nagybetűs DE. Fogyasszuk nyugodtan, viszont ne gondoljuk azt, hogy napi egy citrom elég ahhoz, hogy fedezze a napi C-vitamin bevitelünk adagját, mert bizony nem elég hozzá. Az tény, hogy a citrom támogatja a bélrendszer működését, ellenben nem fogja önmagában leolvasztani a felesleget mondjuk a pocakunkról. Azoknak, akiknek magasabb a gyomorsav szintjük, egyáltalán nem ajánlott reggeli éhgyomorra inni, mivel a citrom savassága erősíti a refluxos tüneteket. Na, de azért van jótékony hatása is, ne ijedjünk meg. A citrom remek immunerősítő, amit nem érdemes lobogó forró vízbe rakni, mivel a C-vitamin nem éli túl a magas hőfokot. A citromsav káliumot is tartalmaz, ami segít a szív- és érrendszer helyes működését fenntartani.
A szájban lévő baktériumok egy részével is elbánik, ettől pedig frissebb lehelettel leszünk gazdagabbak. Fáradtabb, stresszesebb időszakokban frissítőként is helytáll, a kávé koffein hatását is képes növelni. A citromlében lévő antioxidánsok küzdenek az oxidatív folyamatok ellen, így bőrünk egészségesebb lesz tőle. Amire viszont oda kell figyelni, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert a gyomorsavnak nem mindig tesz jót, és arra is ügyeljünk, hogy mindig kellően hidratáljunk mellé, azaz igyunk több vizet, mint szoktunk. Fogmosás után közvetlenül ne igyunk citromlevet, mivel a fogzománcot erősen károsíthatja.

A citromos víz fogyasztása egészéges, ellenben nem mindegy, hogy mikor és mennyit iszunk belőle. Reggel, éhgyomorra kerüljük, de napközben bátran fogyasszuk, de figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű vizet is vegyünk magunkhoz utána.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.