A kézfertőtlenítők árnyoldala
- Dátum: 2025.05.19., 20:53
- Majernyik Szilvia
- képek: pexels
- alkohol, egészség, életmód, fertőtlenítés, fertőzések, káros, kézfertőtlenítő, vírus
A kézfertőtlenítők az utóbbi évekbe észrevétlenül a mindennapjaink részévé váltak. A COVID óta majdnem mindenki táskájában, irodákban, boltokban, orvosi rendelőkben és más közintézményekben találhatunk kihelyezett adagolót. Bár a kézfertőtlenítők kétségtelenül hasznosak lehetnek a fertőzések elkerülésének érdekében, egyre több kutatás és bőrgyógyászati tapasztalat hívja fel a figyelmet arra, hogy túlzott vagy nem megfelelő használatuknak akár káros lehet magunkra és a környezetünkre is.
A legtöbb kézfertőtlenítő hatóanyaga alkohol, jellemzően etanol vagy izopropanol, amelyek 60–90 százalékos koncentrációban hatékonyan elpusztítják a legtöbb baktériumot, vírust és gombát. Ugyanakkor ez a hatás nem szelektív: az alkohol nemcsak a kórokozókat, hanem a bőrön élő jótékony mikroorganizmusokat is elpusztítja, amelyek fontos szerepet játszanak a bőr egészségének fenntartásában és az immunrendszer működésében. E mikrobiom egyensúlyának felborulása hosszú távon érzékenyebbé teheti a bőrt, gyakoribbá válhatnak az irritációk, gyulladások, sőt akár ekcémás tünetek is kialakulhatnak. Ez különösen igaz akkor, ha naponta többször, minden kézmosás után, vagy helyett újra és újra fertőtlenítőhöz nyúlunk.
A kézfertőtlenítők gyakori használata nemcsak a bőr felszínét szárítja ki, hanem a mélyebb rétegekben is csökkenti a természetes zsírréteg és a nedvesség mennyiségét. Ennek következményeként a bőr védekezőképessége csökken, sérülékenyebbé válik, ami elősegítheti a kisebb sérülések, hámsérülések kialakulását – ezek pedig paradox módon éppen megkönnyítik a baktériumok bejutását a szervezetbe. Emellett a gyakori fertőtlenítés hatására kialakulhat kontakt dermatitis, amely bőrpírral, viszketéssel és hámlással járhat. Ez különösen gyakori azoknál, akik érzékeny bőrűek, vagy valamilyen krónikus bőrbetegséggel küzdenek.
Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a kézfertőtlenítők gyakran tartalmaznak más, irritáló összetevőket is – például illatanyagokat, színezékeket, tartósítószereket vagy gélképző adalékokat –, amelyek önmagukban is allergiás reakciókat válthatnak ki. Az alkoholmentes kézfertőtlenítők vásárlása sem jelent feltétlenül teljes biztonságot, mivel ezek is tartalmaznak olyan káros anyagokat, amik irritálhatják a bőrt. Amennyiben tudunk róla, hogy több dologra is allergiásak vagyunk érdemes alaposan szemügyre venni az összetevőket.
Egyre gyakrabban kutatott probléma a túlzott fertőtlenítőhasználat hosszú távú hatása az immunrendszerre. Egyes szakértők szerint csökkentheti a szervezet természetes védekezőképességét, mivel az immunrendszer nem találkozik elegendő „ellenféllel”, így nem fejlődik ki megfelelően az ellenválasz. Ez az elmélet összefüggésbe hozható az allergiás és autoimmun betegségek terjedésével is.
Fontos, hogy a kézfertőtlenítőket tudatosan és mértékkel használjuk. Amennyiben van lehetőség szappanos kézmosásra, az általában előnyösebb és kíméletesebb megoldás. A szappan mechanikai úton távolítja el a szennyeződéseket és kórokozókat, miközben nem borítja fel a bőr természetes egyensúlyát olyan mértékben, mint az alkoholos oldatok. Fertőtlenítőt inkább akkor használjunk, ha nincs lehetőségünk kezet mosni – például útközben, tömegközlekedésen vagy zsúfolt helyeken. Érdemes olyan terméket választani, amely mentes az illatanyagoktól és más irritáló összetevőktől, és figyeljünk arra is, hogy a használat után hidratáló krémmel ápoljuk bőrünket.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.
S.I – a japán gerincterápia

Egyre több ember fordul az alternatív kezelések alkalmazása felé, ha valamilyen egészségügyi problémával küzd, ilyen az S.I terápia is.