A csípős paprika hatása a szervezetünkre
- Dátum: 2025.03.30., 07:28
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- antioxidáns, C-vitamin, gyomorfekély, kapszaicin, májkárosodás, stroke, vérbőség, vérnyomás
Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.
A paprika, ebből is a csípős paprika fontos a magyar gasztronómiában és alapvetően telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például A-vitamin, B-vitaminok tömkelege, C- és K-vitamin. Ezek a vitaminok az immunrendszerünk működésének elengedhetetlen alapkövei, de a csípősség nem ezen múlik, hanem a kapszaicin nevű anyagnak köszönhető. Ezt a paprika erezetében találhatjuk meg nagyobb koncentrációban, szóval, ha kivágjuk ezeket a részeket, akkor csökkenthetjük az erősségét.
A kapszaicin egyik hatása, hogy lokálisan, azaz helyileg vérbőséget okoz a bőrön, vagy nyálkahártyán, amivel érintkezik. Ez akárhogy is nézzük, serkentő hatással van a testünkre, ha mást nem, igen gyorsan szaladunk a csap alá le- vagy kimosni a csípős érzést, pedig az nem fog segíteni. Viccet félretéve, ez a vegyület képes felmelegíteni a fázós, fájós területeket, így a reumás ízületeket érdemes ilyen tartalmú kenceficékkel kezelni. Ne ijedjünk meg, először igencsak égető érzést kelt, de ez normális jelenség.
Ajánlják lázcsillapításra is, de hosszú távon nem bizonyult hatékonynak. Remek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szer is, jól alkalmazható helyi érzéstelenítésre, mivel blokkolja a fájdalom ingerek továbbítását, sokszor használják migrén kezelésére is. Mivel pörgeti a vérkeringést, segít a vérnyomás szabályozásában és még a vérrögképződést is képes megakadályozni, azaz elkerülhetünk egy szívrohamot vagy stroke-ot. Az is előny, hogy a koleszterinszintet is csökkenti, ezért a szív- és érrendszeri betegségek is kisebb eséllyel alakulnak ki. Jót tesz gyomrunknak is, kimutatták ugyanis, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak erős paprikát, azoknál például nem jelentkezik gyomorfekély.
Baktériumellenes, elpusztítja a mikroorganizmusokat, ezért használhatják tartósításra is. A májunk is hálás lehet, ha eszegetünk csípős paprikát. Bizonyos esetekben, amikor a máj károsodik, ez az anyag segíti a felépülést, némileg kompenzálhatja a károsodás hatásait. A májnak abban is segédkezik, hogy a benne raktározódó zsírt képes csökkenteni, ezzel a vérzsírt is. Sőt, nagyszerű étvágycsökkentő is, azaz ezekkel a tulajdonságokkal remek társ lehet a fogyásnál.
Amire mindenképpen oda kell figyelni, hogy kapszula formájában nem olyan hatékony, mintha paprikaevéssel vinnék be a szervezetünkbe. Nem vízoldékony, így nem tudjuk lemosni azzal, ha túllőttünk a célon, vagy a szemünk felé nyúltunk vele. Nem veszít az erősségéből, ha szárított és porított formában keverjük az ételeinkbe. Túlzott bevitel esetén elérhet minket a hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, ilyenkor meg lehet próbálkozni valamilyen keményítő vagy tej tartalmú élelmiszer fogyasztásával. Várandós és szoptatós kismamáknak nem ajánlott lakmározni ilyet, mivel könnyen átjuk a baba szervezetébe.
A csípős paprika fogyasztása nem csak kulináris élvezet, hanem egészségügyi szempont is, mivel a benne található sok vitamin, ásványi anyag és a kapszaicin nevű vegyület roppant mód jót tesz szívünknek, májunknak, fájdalmas testrészeinknek.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.