Csillagánizs, a tél illatának jótékony hatása
- Dátum: 2024.12.21., 09:00
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- antioxidáns, emésztésjavító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő
A télnek, a karácsonyi ünnepeknek megvannak a maga illatai, amikről azonnal az ünnep és a hozzá tartozó hangulat jut eszünkbe. A csillagánizs is ilyen, de aromája mellett jótékony hatása is van.
Amikor a tél illatairól beszélünk, akkor általában elsőre beugrik a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, végül a kevésbé ismert csillagánizs is, mely nem összekeverendő a sima ánizzsal, és a japán csillagánizzsal. Ez utóbbit nem szabad étkezésre használni, mivel szervezetünk számára mérgező anyagokat tartalmaz.. Ez a növény Dél-Kínából származik, ahol gyógy- és fűszernövényként is régóta ismeretes. Európába Londonon keresztül érkezett.
Jellegzetes illata és íze miatt, amit illóolajénak köszönhet, sokféle étel és ital ízesítésére használják. A növény tartalmaz fehérjéket, csersavat, cukrot, és maga az illóolaj pedig anetolt. Az ázsiai konyha alapfűszere, édeskés ízét könnyen felfedezhetjük a különböző ételek fogyasztása során, mivel szinte minden fűszer mellett megfér. Lehetnek azok húsos ételek, gyümölcsös falatok, kompótok, gyümölcslevek, levesek, vagy lekvárok, illetve likőrök és teák, édes borok.
A csillagánizsnak az egyik fontos összetevője a sikimisav. Ez az anyag felkeltette a gyógyszeripar figyelmét, hiszen az influenzavírus elleni gyógyszereknél felhasználva igen eredményes. Ez a sikimisav ezek mellett remek gyulladáscsökkentő, szuper antioxidáns és fertőzésgátló, azaz gomba- és baktériumellenes hatású is. A rákellenes hatása is bizonyítást nyert, mivel meggátolja bizonyos tumorsejtek növekedését. Nagyon sok kozmetikai termékben is megtalálhatjuk összetevőként.
A növényben nem csak a sikimisav gyógyhatású. A csillagánizst használják emésztőrendszeri gondok elűzésére, mivel képes enyhíteni az emésztési zavarokat, a gázképződést és az ezzel járó kellemetlen puffadást. A kínaiak a reumatikus tünetek kezelésére és görcsoldóként használják. Pompás immunerősítő is, ennek főként a betegségek elkerülésében vehetjük hasznát. A népi gyógyászatban libidó nővelő szerként ismert, vagyis egyféle afrodiziákum, csillapítja a klimaxos tüneteket, sőt, szüléskönnyítőként is számon tartják.
A babona úgy tartja, hogy ha csillagánizst fogyasztunk, akkor az megvéd minket a szemmel veréstől. Amellett, hogy fűszer- és gyógynövény, termésének alakja miatt dekorációk kiváló alapanyag. Szárított formában karácsonyi díszekhez, de akár lakásillatosító potpourri összetevőjeként is felhasználható.
A csillagánizs egy remek fűszernövény, melynek számos gyógyhatása ismert. Bizonyos népi gyógyászatokban régóta használják, illata és íze nélkül a karácsonyi időszak elképzelhetetlen. Termése csodás kinézete otthonunk dísz lehet.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.