Csillagánizs, a tél illatának jótékony hatása
- Dátum: 2024.12.21., 09:00
 - Erdős Dorka
 - képek: pexels
 - antioxidáns, emésztésjavító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő
 
A télnek, a karácsonyi ünnepeknek megvannak a maga illatai, amikről azonnal az ünnep és a hozzá tartozó hangulat jut eszünkbe. A csillagánizs is ilyen, de aromája mellett jótékony hatása is van.
Amikor a tél illatairól beszélünk, akkor általában elsőre beugrik a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, végül a kevésbé ismert csillagánizs is, mely nem összekeverendő a sima ánizzsal, és a japán csillagánizzsal. Ez utóbbit nem szabad étkezésre használni, mivel szervezetünk számára mérgező anyagokat tartalmaz.. Ez a növény Dél-Kínából származik, ahol gyógy- és fűszernövényként is régóta ismeretes. Európába Londonon keresztül érkezett.

Jellegzetes illata és íze miatt, amit illóolajénak köszönhet, sokféle étel és ital ízesítésére használják. A növény tartalmaz fehérjéket, csersavat, cukrot, és maga az illóolaj pedig anetolt. Az ázsiai konyha alapfűszere, édeskés ízét könnyen felfedezhetjük a különböző ételek fogyasztása során, mivel szinte minden fűszer mellett megfér. Lehetnek azok húsos ételek, gyümölcsös falatok, kompótok, gyümölcslevek, levesek, vagy lekvárok, illetve likőrök és teák, édes borok.
A csillagánizsnak az egyik fontos összetevője a sikimisav. Ez az anyag felkeltette a gyógyszeripar figyelmét, hiszen az influenzavírus elleni gyógyszereknél felhasználva igen eredményes. Ez a sikimisav ezek mellett remek gyulladáscsökkentő, szuper antioxidáns és fertőzésgátló, azaz gomba- és baktériumellenes hatású is. A rákellenes hatása is bizonyítást nyert, mivel meggátolja bizonyos tumorsejtek növekedését. Nagyon sok kozmetikai termékben is megtalálhatjuk összetevőként.
A növényben nem csak a sikimisav gyógyhatású. A csillagánizst használják emésztőrendszeri gondok elűzésére, mivel képes enyhíteni az emésztési zavarokat, a gázképződést és az ezzel járó kellemetlen puffadást. A kínaiak a reumatikus tünetek kezelésére és görcsoldóként használják. Pompás immunerősítő is, ennek főként a betegségek elkerülésében vehetjük hasznát. A népi gyógyászatban libidó nővelő szerként ismert, vagyis egyféle afrodiziákum, csillapítja a klimaxos tüneteket, sőt, szüléskönnyítőként is számon tartják.

A babona úgy tartja, hogy ha csillagánizst fogyasztunk, akkor az megvéd minket a szemmel veréstől. Amellett, hogy fűszer- és gyógynövény, termésének alakja miatt dekorációk kiváló alapanyag. Szárított formában karácsonyi díszekhez, de akár lakásillatosító potpourri összetevőjeként is felhasználható.
A csillagánizs egy remek fűszernövény, melynek számos gyógyhatása ismert. Bizonyos népi gyógyászatokban régóta használják, illata és íze nélkül a karácsonyi időszak elképzelhetetlen. Termése csodás kinézete otthonunk dísz lehet.
A legjobb természetes édesítők
                            A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
                            Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
                            Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
                            Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
                            Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.