Menü

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A kókuszvíz a kókuszdió belsejében található vízszerű folyadék, melyet nem csak kókuszvíznek, hanem kókusztejnek is neveznek igen helytelenül, mivel a kettő nem ugyanaz. A kókuszvizet a még éretlen dió belsejéből nyerik ki, a kókusztejet pedig a már érett dió húsából. A kókusztej úgy készül, hogy a dió húsát leforrázzák és abból keletkezik a tejszerű anyag. A kókuszvizet pedig úgy kapjuk meg, ha feltörjük a fiatal terményt és a benne található folyadékot kiöntjük.

A kókuszvíz nem tartalmaz nagyon sok kalóriát, ellenben egészséges, finom, édeskés íze van. Hawaii-n mennyei harmatként említik és ott is nagyon széles körben felhasználják. A régi időkben, a második világháború alatt intravénásan is adták sebesültek részére jótékony hatása miatt. Sokféle vitamint tartalmaz, például C-vitamint, különböző B-vitaminokat, káliumot, citokinnint, aminosavakat, magnéziumot, nátriumot, foszfort és kalciumot is.

A C-vitamin nem csak immunerősítőként játszik fontos szerepet, hanem mivel erős antioxidáns, ezért segít semlegesíteni a szabadgyököket, illetve erősíti a kollagéntermelést, ezzel pedig bőrünknek tesz jót. Természetes módon küzd meg a ráncokkal, hidratáálja a bőrt, kontrollálja az arcbőr zsírosodását is. A már említett hawaii-ak is előszeretettel használják, főként hajuk ápolására, mivel megszűnteti a korpát, elűzi a hajhullást, serkenti a fejbőr vérkeringését, sőt, még a töredezett hajvégekkel is felveszi a harcot. Kálium és nátrium tartalma miatt ajánlják azoknak is, akik magas vérnyomással küzdenek, rendszeres fogyasztásával több esélyünk van elkerülni egy stroke-ot, vagy egy szívrohamot.

Magnézium, foszfor és kalcium tartalma miatt sportolók közkedvelt itala, segít pótolni az elveszett ásványi anyagokat. A benne található B-vitamin segít a stresszes időszakokban, hogy könnyebben vegyük az akadályokat. Fogyókúrázók is szívesen iszogatják, mivel szénhidrát és fehérje tartalma miatt csökkenti az éhségérzetet, nem fog kialakulni fejfájás, vagy éhgyomori émelygés. Vesekővel küzdőknek is ajánlott, mivel a benne lévő kálium nem engedi a testünknek, hogy túlzott mértékű kalciumot szabadítson fel. Sima folyadékpótlásra is alkalmas, ihatjuk víz helyett is, segít fenntartani a szervezet pH-egyensúlyát, és nincs ajánlott napi beviteli korlátozás.

A kókuszvíz egy remek folyadék, amivel testünk különböző részeinek segíthetünk a regenerálódásban, az egészséges működésben és még folyadékpótlásra is magunkhoz vehetjük.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.