Ha puffadást, hasfájást okoz a fruktóz, avagy a fruktózintolerancia
- Dátum: 2024.10.02., 02:23
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- baktériumflóra, diéta, emésztőrendszeri tünetek, étrend, felszívódási zavar, fruktóz, fruktóztartalom, gyümölcs, gyümölcscukor, hasi fájdalmak, hasmenés, puffadást, szakember, zöldség
Amennyiben puffadást, hasi fájdalmakat, hasmenést tapasztalunk, rossz közérzettel és fejfájással párosulva, akkor gondolhatunk arra, hogy a szervezetünk esetleg nem tudja feldolgozni a gyümölcscukrot. Amennyiben fruktózintoleranciával állunk szembe, sajnos nem minden gyümölcsöt fogyaszthatunk.
Ha szakember segítségét kérve beleássuk magunkat a témába, rájövünk, hogy nem kell elkeseredni, ugyanis a fruktózban szegény étrend sem nélkülözi a finom zöldségeket és gyümölcsöket.
Nem mindegy, hogy fruktóz intolerancia vagy fruktóz-felszívódási zavarról beszélünk. A fruktóz más néven gyümölcscukor a természetben előforduló cukrok egyike, amit a gyümölcsök és zöldségek egy része, valamint a méz is tartalmaz.
Ha fruktózzal kapcsolatos felszívódási zavarokról beszélünk, akkor kétféle betegséget kell megkülönböztetnünk: egyik, amikor a fruktóz intolerancia esetében egy ritka genetikai probléma miatt nem képes a szervezet átalakítani a fruktózt glükózzá. Általában már kicsi korban a hozzátáplálás során, a gyümölcsökkel való első találkozáskor kezdődnek a tünetek.
A másik zavar az úgynevezett fruktóz malabszorpciós szindróma, amely bármely életkorban jelentkezhet. Ilyenkor a fruktóz nem tud a vékonybélből felszívódni, ezért a vastagbélbe kerülve a normál baktériumflóra hatására erjedni kezd, és fokozott gázképződés alakul ki. Ennek tünetei a kellemetlen emésztőrendszeri tünetek és görcsök.
Mit (t)ehetünk, ha ilyen problémával küzdünk?
Fruktózban szegény vagy teljesen fruktóz-, szacharóz- és szorbitmentes diéta lehet a megoldás, amely 2-6 héten belül már javíthat a beteg állapotán. A diéta pontos meghatározása - azaz, hogy pontosan mennyi fruktóz fogyasztható - mindig egyénileg történik.
Tisztában kell lenni azzal, hogy sokféle ételben és italban találhatunk gyümölcscukrot, amikor diétára kényszerülünk, ezekkel a korlátozásokkal már pontosan tisztában leszünk.
Az étrendből a szárított-aszalt gyümölcsöket, a konzerveket és befőtteket, dzsemeket és lekvárokat, a rostos gyümölcsleveket és püréket mindenképp mellőzni érdemes.
Magas gyümölcscukor-tartalommal bír az alma, a görögdinnye, a szőlő, a mangó, a cseresznye, a körte és a gránátalma is. Ha alacsony fruktóztartalmú gyümölcsöket keresünk, akkor érdemes az epret, málnát és szedret választani, de a citrusfélék és kivi is jó választás lehet.
A feldolgozott, magas fruktóztartalommal bíró élelmiszerek fogyasztását is korlátozni kell, hiszen ezek is okozhatnak tüneteket. Ha fruktózfelszívódási problémával állunk szembe, mindig kérjük dietetikus szakember segítségét, aki személyre szabott tanácsokat adhat az étkezés megtervezéséhez.
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
A bőrviszketés okai

A viszketés különféle okokból jelentkezhet, és fontos megérteni, hogy egyes esetekben komolyabb egészségügyi problémákra is utalhat. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb kiváltó okokat és azok lehetséges következményeit.
Mit tudsz a vérszegénységről?

Sokat halljuk, hogy a vérszegénység jele a sápadtság, de nem csak erről ismerhetjük fel, pedig fontos a korai felismerés.