Egy új trend, a Brecka-diéta
- Dátum: 2024.09.19., 03:17
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- diéta, fehérje, gyümölcs, inzulin, kardió, vércukorszint
Rengeteg diétát ismerünk, mindenki azt választaj, ami egyénileg hatásos, vagy amire szüksége van. A TikTokon az év elején egy újabb trend ütötte fel a fejét, ez a Brecka-diéta.
A Brecka-diéta Gary Brecka humánbiológus nevéhez fűződik, akinek az a célja, hogy az életminőséget javítsa. Először Timothy Ferriss írt erről a módszerről, de végül Brecka terjesztette el a népszerű közösségi oldalon. A diéta lényege, hogy a szervezet inzulin válaszára gyakorol hatást, azaz a vércukor szintjének a szabályozása, ezzel elérhető az energiánk tartalékolása egész napra. Úgy is nevezik, hogy 30/30/30 diéta, mivel az ébredés utáni első 30 percben kell megkezdeni azzal, hogy 30 gramm fehérjét kell fogyasztani, majd 30 perc edzés következik. Ebben az a ráció, hogy a korán reggel bevitt fehérjeforrás az egész nap folyamán szabályozni tudja a glükóz szintet.
Mint tudjuk, a fehérje hatással van az inzulin- és vércukorszintre, hosszabb távon tarja fent a teltségérzetet. Sokan elkövetik a hibát, hogy reggel mindenféle szénhidrátot, cukros dolgokat esznek reggeli gyanánt, ami éhgyomorra egyáltalán nem jó, hiszen hirtelen nagyon megelemi a vércukorszintet, emellett a szervezet valószínűleg gyorsabban lebontja ezt a fajta bevitt táplálékot, mint a fehérjét, így sokkal hamarabb éhesek is lesznek. A fehérje mellé természetesen lehet mást is enni, de a 30 gramm fehérje elengedhetetlen. Legyen a reggeli joghurt magvakkal, tofu, bab rántottával, gyümölcsös turmixok, vagy gyümölccsel kevert túrókrémek is.
Nagyon fontos, hogy kellőképpen hidratáljunk is, amennyiben bírja testünk, reggel iktassunk be egy hideg zuhanyt. A következő 30 percben jön az edzés. Ennek alacsony intenzitású kardió edzésnek kell lennie, ami lehet lassú kocogás, séta, fel lehet pattanni a bicajra, vagy az elliptikus trénerre is. Lényeg, hogy a pulzus ne szökjön a magasba, de átmozgassuk testünket, azaz a pulzusszám 135 ütés/perc alatt maradjon. Meg kell jegyezni, hogy nagy a hangsúly a mentális egészség fenntartásán is, hiszen csak akkor lehetünk egészségesek, ha a lelkünk is rendben van.
Ebben a módszerben az a nagyon klassz, hogy ha nincs olyan egészségügyi problémája valakinek, ami miatt bizonyos ételeket nem ehet, vagy különleges diétát kell tartania, akkor nyugodtan nekiállhat, hiszen egy egészséges, a szervezetet tápláló étkezésről és egy utána beiktatott fél órás mozgásról van szó. Ez nem csak arra jó, hogy megszabaduljunk pár kilótól, hanem segít a pszichés felkészülésben a nap további részére, a mozgás oldja a stressz és csökkenti a kortizol szintet is.
A már méltán híres Brecka-diéta már a reggeljeinken átmozgat és feltölt minket energiával, mellyel könnyebben végig csináljuk a napot, lendületesebben leszünk és kevésbé fog ránk törni egy-egy falási roham az éhségtől.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.