Menü

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Az idegesség teljesen érthető, hiszen egy vizsgán, érettségin, KRESZ-vizsgán, nyelvvizsgán sok minden múlhat. Van, akinél a vizsgadrukk egyfajta pozitív doppingszerként hat és szinte szárnyra kap tőle, minden eszébe jut, sőt, még más egyéb tudást is elő tud hívni a memóriájából, mások azonban leblokkolnak, nem tudják felidézni a tanultakat, hiába készültek, nem tudnak megfelelően teljesíteni.

Míg az optimális szorongás serkentheti is a teljesítményt, mozgósítja a tartalékokat, segít a koncentrálásban, addig a szorongás gátolja az agyi tevékenységeket, így negatív hatása van az emlékezetre és reakciókra.

A vizsgadrukk nagyban befolyásolja a teljesítményt, ha pedig magas a szorongás, akkor hátráltatni fogja az illetőt a megmérettetésen. Vannak, akik szívesen szerepelnek, verset mondanak, konferálnak, mások szociálisan szorongóbbak, nem szeretnek szerepelni, félelemmel telve állnak a vizsgáztatók előtt. Nem vagyunk egyformák.

Melyek a tünetei a magas teljesítményszorongásnak?

A fent említett izzadó tenyér, az elpirulás, a hasfájás, hasmenés, a körömrágás.

Mindenki attól retteg, hogy leblokkol a vizsgán, emiatt ördögi körbe kerülhetünk, hiszen még jobban szorongunk, ami még inkább negatívan befolyásolja a szereplésünket. A hozzáállás nagyon sokat számít a vizsga előtt, ha ugyanis arra gondolunk, hogy „nem fog menni”, „úgysem sikerül”, akkor ezek a negatív gondolatok bizony beteljesíthetik önmagukat, ellenben a pozitív hozzáállás segítheti a célunk elérését.

Mindig azt szoktam magamban mondogatni, hogy „félni pont ugyanannyi energiába kerül, mint hinni” és ebben van is igazság, az energiáinkat arra összpontosítsuk, amit szeretnék elérni és ne arra, amit nem.

Néhány tanács megfogadása megfontolandó a vizsgaidőszak előtt:

Aludjuk ki magunkat. Az alvás többet ér, mint sok kávé és energiaital. Ráadásul az alvás egyik jótékony hatása, hogy a tanultak bevésődnek, leülepednek.
A pozitív gondolatokra koncentráljunk („jól fog menni”) és kerüljük el a negatív elgondolásainkat.
Tanulás során képzeljük magunkat többször is a vizsgaszituációba, és úgy mondjuk fel az anyagot tükör előtt, mintha vizsgáznánk.
Sokat segítenek a légzőgyakorlatok, a relaxáció.

Mindenkinek érdemes megtalálnia a legjobb stratégiát a stressz és a szorongás leküzdésére a vizsgák során. Ebben a szülők is sokat segíthetnek, ha már kiskortól kezdve segítik gyermekeiket a stresszoldó technikáknak és hatékony tanulási stratégiáknak a kidolgozásában.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az elengedés fontossága

Ha valaki tanáccsal fordul hozzánk, hogy nem érzi jól magát a munkahelyén, a párkapcsolatában, vagy egy baráttal, akkor mi sem egyszerűbb, mint azt tanácsolni neki, hogy engedje el, és lépjen tovább. Ha mégsem tesz így, egyáltalán nem értjük. Hiszen nincs ennél könnyebb!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!