Menü

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Régóta tudjuk, hogy az egyes illatoknak milyen komoly stresszoldó hatásuk van. Közülük is kiemelkedik a levendula, melynek virágjával az ókorban a fürdőket illatosították. A hagyomány szerint a levendula a szerelmespár egymás iránti hűségét, a házasfelek boldogságát, békéjét jelképezi. A levendula nyugtató, altató hatása közismert: egy-egy illatos levendulazsák nem csak a molyokat tartja távol háztartásunkban, hanem az éjjeliszekrényre vagy a párna alá helyezve kiváló alvássegítőként is szolgálhat.

Levendulaolajat is párologtathatunk a hálószobában, ha nyugtalanul alszunk. Alvászavarok ellen levendulavirágból teát is készíthetünk, de meglehetősen csípős az íze, így jobb, ha keverékben fogyasztjuk. Gyuri bácsi teái közül ajánljuk például Az erdő csendje teát, mely különleges összetételénél fogva – levendula, szagos müge, közönséges szurokfű, orbáncfű, kamilla is van benne – segít belső egyensúlyunk megőrzésében éjjel-nappal egyaránt.

A macskagyökér a ma ismert leghatásosabb nyugtató gyógynövények közé tartozik. Stresszes időszakokban, idegesség, nyugtalan szívdobogás, migrénes fejfájás, idegi eredetű gyomorbántalmak esetén is alkalmazható. Vizsgaidőszakban, magánéleti problémák esetén, hajszoltabb, nehezebb időszakokban is nagyon hasznos lehet. Az álmatlanságot is enyhíti, de tudni kell róla, hogy antidepresszánsokkal, altatókkal és alkohollal együtt nem fogyasztható. Keverékben is nagyon hatásos! A tea ellazítja az idegeket, segíti a test regenerálódását, pihenteti a fáradt idegrendszert, segít a nyugodt alvásban.

A komló a kenderfélék családjába tartozó nyugtató-altató hatású gyógynövény. Szinte mindenki ismeri, mert a sörgyártás egyik alapanyaga. Hatóanyaga a tobozában található. Idegesség ellen, stresszoldásra, nyugtató teaként alkalmazható. Álmatlanság esetén enyhe altató hatása miatt alkalmazzuk. Vigyázni kell vele, kis mennyiségben hatásos, nagy mennyiségben viszont ellentétes hatást válthat ki. Ideges gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén is használható. Érdekesség, hogy a levendulához hasonlóan a komló illata is altató hatású: a komló tobozait párnába is lehet tenni, hogy alváskor a fejünk mellé helyezve könnyű álmot hozzon.

Jó tudni, hogy az orbáncfű erős hatású gyógynövény, ha egyedi teaként fogyasztjuk, napi rendszerességű használata nem tarthat tovább 2 hétnél. 18 éves korig, terhesség alatt, valamint epeköveseknek ellenjavallt. A fogamzásgátlók hatását csökkentheti, fényérzékenységet okozhat.

Konzultáljon orvosával, ha erős vérhígítót, szívgyógyszert, antidepresszánst, vagy altató készítményt szed. Rendszeresen gyógyszert vagy egyéb gyógynövény készítményt szedőknek nem ajánlott.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!