A cikória jótékony hatásai
- Dátum: 2024.04.01., 19:30
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- cikória, egészség, energia, fogyás, folyadék, inulin, polifenol, rost, szervezet, víz
Ki ne hallott volna már a cikóriakávéról, amit elsősorban a gyerekeknek adnak. De a cikória egyébként is egy széleskörben elterjedt gyógynövény, amit jótékony hatásai mellett íze miatt is szívesen fogyasztanak, levele a saláták kedvelt összetevője.
Európából származik, itt kezdték először kifejezetten étkezési célokra termeszteni, valójában a gyomként ismert mezei katáng nemesített változata. Mára Amerikában is meghonosodott. Szinte az egész növény előnyös az egészség szempontjából, a már említett kávét porított gyökeréből főzik, míg levelét a spenóthoz hasonlóan fogyasztják. Mivel sok benne az inulin, porrá őrölt gyökérkivonata remek édesítőszer.

Jól használható emésztési és gyomorproblémákra, az ízületi fájdalmak, gyulladások csökkentésére. Erősíti az immunrendszert, védi a szívet, kedvezően alakítja a vércukorszintet, inulintartalma révén kiváló bélflóra helyreállító és hatékony számos baktérium ellen. Rengeteg K- és A-vitamint tartalmaz, előbbiből 100 gramm a napi ajánlott bevitel 114 százalékát, utóbbiból közel négyszeresét. Gazdag még folátban és C-vitaminban. És ez még nem minden, hiszen ez a nagyszerű növény a vesekövek elleni harc egyik legjobb szövetségese, ahogyan nyugtató és testsúlybeállító hatásairól sem szabad elfeledkezni.
Gyógyhatásai
Természetesen a cikória gyógyhatásait is a benne lévő jótékony anyagok minősége, aránya és mennyisége, valamint egymásra gyakorolt hatásaik határozzák meg. Ez a sokoldalú növény ebből a szempontból is jó helyzetben van, hiszen bővelkedik vitaminokban, cinkben, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban.
Előszőr mégis rosttartalmáról ejtünk szót, mert ez az, ami miatt a cikória gyors népszerűségre tett szert. Az inulinra fókuszálunk, ami egy prebiotikus rost, azaz a bélflórát felépítő jótékony baktériumok tápláléka. Ráadásul ugyanez elmondható egy másik, az inulinban fellelhető rostról, az oligofruktózról is. Ha tehát cikóriát fogyasztunk, ezzel támogatjuk a jótékony probiotikus baktériumok szaporodását, és ezen keresztül javul az emésztésünk, erősödik az immunrendszerünk.

A bélflóra baktériumai ugyanis mások mellett emésztőenzimeket termelnek (ezen kívül antioxidáns B7-, B12- és K-vitamint, a nyálkahártyát óvó vajsavat), így javítva az anyagcserét, az immunsejtek 70-80 százaléka pedig a bélflórának is nagyrészt otthont adó vastagbélben található. És még valami: amellett, hogy tápanyaga a jótékony baktériumoknak, a cikória a patogén baktériumokkal szemben is bevethető.
Tehát ez a két legfontosabb erénye a cikóriának, ám korántsem az összes jótékony tulajdonsága. Szintén a savasságot csökkentő inulinra vezethető vissza reflux és gyomorégés ellenes hatása, illetve koleszterinszabályozó képessége. A benne lévő inulin javítja a szénhidrátokat cukorrá alakító jótékony baktériumok szaporodását, valamint az inzulinérzékenység növelésével segíti a cukor felszívódását. Utóbbi tulajdonságához cikori- és a klorogénsav-tartalma is hozzájárul. Hatékony vércukorszint csökkentő, ezt a tulajdonságát különösen a cukorbetegségben szenvedőknél fejti ki.
Mérsékli az LDL-koleszterin szintjét, így segít megelőzni, megszüntetni a magas vérnyomást és az érelmeszesedést. Összességében elmondható, hogy a cikória támogatja a szív- és érrendszer egészségét, növeli az esélyét annak, hogy elkerüljük például a szívrohamot vagy az agyvérzést.
Szóltunk már a bélflóra helyreállítása kapcsán az immunerősítő képességéről. Nos, ezt a tulajdonságát fokozzák a cikóriában lévő növényi fenolok, amelyek nemcsak antitrombotikus és antiaritmiás tulajdonságúak, hanem nagyszerű antioxidánsok is egyben. Polifenoljai és fitokemikáliá továbbá a felesleges szabad gyökök semlegesítésében is jeleskednek.

Folytatva a sort, részben az immunerősítéshez kapcsolhatjuk a cikória rákellenes potenciálját. Kifejezetten hasznos lehet az emlőrák és a vastagbélrák alternatív kezelésében.
Hasonlóan az emésztési problémákhoz, a gyulladásos fájdalmak leküzdésére is régóta használják. Különösen jól működik azoknál, akik ízületi gyulladással küzdenek, de más gyulladások és izomfájdalom csökkentésére is kiváló.
Szinte adja magát, hogyha sok benne a rost, akkor valamilyen formában a fogyást is támogatja. Nos, ez pontosan így van, hiszen mind az inulin, mind a cikóriában szintén nagyobb mennyiségben megtalálható oligofruktóz támogatják a diétákat, mivel jóllakottságérzést váltanak ki. Sőt, az oligofruktóz az éhségérzetet szabályozó ghrelin hormon szintjét is csökkenti.
És, már megint az inulin! Ez a nagyszerű rost valósággal megmozgatja a beleket, fokozza a bélperisztaltikát, ez pedig felgyorsítja a széklet távozását, ami csökkenti a székrekedés esélyét. Ismert vizelethajtó is, és nemcsak a felesleges folyadékot, hanem a májban és vesében elraktározódott mérgeket is kihajtja a szervezetből.
Végezetül, de egyáltalán nem utolsó sorban meg kell említeni nyugtató hatását.
Stressz, szorongás, álmatlanság esetén segíthet, miközben a szellemi frissesség fenntartását ugyanígy támogatja. Bár a cikória fogyasztása általában biztonságos, terhesség és szoptatás idején, valamint epekövesség esetén nem ajánlott. Okozhat allergiás reakciókat leginkább azoknál, akik a parlagfűre vagy a körömvirágra érzékenyek.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.