Menü

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Pár éve komoly téma volt az iskolai étkeztetésben a só mennyiségének mérséklése, mivel már régóta tudjuk, hogy a túlzott só fogyasztásnak az egészségre káros következményei vannak. Növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, nagyobb az esélye a stroke-nak, sőt, hajlamosíthat a gyomor, a bélrendszer, a vesék és mellékvesék, illetve a máj daganatos megbetegedéseire is, de nagyobb esélye van a cukorbetegség kialakulásának is.

Ám fontos tudni, hogy nem szabad teljes mértékben kerülni, hiszen a szervezetünknek létfontosságú eleme a só. A napi ajánlott bevitel jelenlegi állás szerint a napi 1500 mg egy egészséges felnőtt számára, régebben, nagyjából 20 éve ezt a mennyiséget még 2300 milligrammra tartották. 2300 mg az nagyjából egy teáskanálnyi mennyiség, csak hogy el tudjuk képzelni, mennyi is az. 50 éves kor felett a jelenleg ajánlott mennyiséget is érdemes csökkenteni.

A túlzott só fogyasztás jele lehet például, ha többször dagadnak fel az ember ujjai, hiszen a szervezet arra törekszik, hogy vizet tartson vissza, ezért jelentkezhet puffadás is a belekben. Gondot okozhat a száj kiszáradása, ez is egy jelzés az agyunktól, hogy több folyadékra van szükségünk. Megemelkedhet a vérnyomásunk, mivel a vesék nehezebben tudják kihajtani a felgyülemlett folyadékot.

A túlzott folyadék visszatartás okozhat hirtelen hízást és felvizesedést is. A túl kevés só fogyasztásának is vannak kockázatai és tünetei. Ilyen esetben megnő az inzulinrezisztancia kialakulásának esélye, mivel nem jut a test elég nátriumhoz, ami a megfelelő inzulin válaszhoz szükséges. Találkozhatunk émelygéssel, kiszáradási tünetekkel, szörnyű szomjúsággal, de az is jellemző, hogy a megszokottnál kevesebbszer kell vizeletet ürítenünk.

Érdemes más fűszerekkel helyettesíteni a sót főzés során vagy szépen fokozatosan csökkenteni kell a felhasznált mennyiséget. Több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, amik önmagukban is tartalmaznak természetes formában sót vagy más fűszerekkel érdemes helyettesíteni.

A sóra szüksége van a szervezetünknek, de nem mindegy, hogy mennyire. Figyeljünk arra oda, hogy együnk túl sokat belőle, mert káros lehet az egészségünkre, de ne is iktassuk ki teljesen, mert az sem tesz majd jót. Figyeljünk oda az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.