Menü

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

Milyen betegségeket kaphatunk el a házi kedvenceinktől és milyen tüneteik vannak ezeknek?

Gyakori például, a férgesség. Ilyenkor a leggyakoribb tünet a hányinger, a hányás, a hasmenés, az étvágyvesztés, illetve a súlycsökkenés. A macskák és a kutyák leggyakrabban bélférget, horogférget hordoznak, nem véletlenül hallottuk sokat gyerekként és mondjuk el mi is a gyerekeknek, hogy állatokkal való érintkezés után mindig alaposan mossunk kezet.

A paraziták gyakoribbak kismacskákban, kiskutyákban, illetve olyan állatoknál, akik sok időt töltenek a szabadban. Mivel az állatok székletében szaporodnak, alomtakarítás, illetve a széklet felszedése során érdemes óvatosnak lenni.

A férgesség tünetei embernél és állatnál általában hasonlóak, hasmenés, köhögés, hasfájás, véres széklet, fogyás, fáradékonyság. A férgek időnként a székletben is jól láthatóak.

Bőrbetegségeket, ótvart is elkaphatunk az állatoktól, ilyenkor viszkető, piros, hámló kiütéseket tapasztalhatunk, ezért fontos, hogy mindenképpen alaposan fertőtlenítsünk mindent, amivel a kedvencünk érintkezett.

Babavárás alatt nagyon féltem tőle, mert rendkívül veszélyes, a macskák székletével terjedő toxoplazmózis nevű betegség. Tünete izomfájdalom, láz, fejfájás, görcsök, zavarodottság, hányás és hasmenés lehet. Mivel a hordozó állatok nagyon gyakran tünetmentesek, fontos, hogy mindig legyünk nagyon körültekintőek, mikor az almot takarítjuk vagy az állat székletével érintkezhetünk (például kerti munka során) - ez különösen kismamákra érvényes.

Gyógyszeres kezelésre az esete nagy részében nincs szükség, ritkábban antibiotikummal gyógyítható.

A leptospirózis tünetei hasonlóak az influenzáéihoz - láz, fejfájás, izomfájdalom, hasmenés, hányinger és hányás jelentkezhet. Elég komoly bakteriális fertőzésről van szó, amely vízzel, illetve vizelettel terjed. Leptospirózis ellen létezik oltás, amelyet érdemes beadatni a kutyáknak. Szintén létezik oltás veszettség ellen, amelyet mindig adassunk be állatainknak.

A veszettség tünetei közé az agresszív viselkedés, a nyáladzás, a görcsök, az egyensúlyvesztés és a bénulás tartozik. Általában fertőzött állat harapásával terjed, és csak emlősökre veszélyes. Ha kóbor állat harap meg minket, akkor azonnal menjünk orvoshoz, mert kezelés nélkül a veszettség emberre is halálos.

Szalmonella állatoktól?

Meglepő módon nemcsak a rosszul tárolt, romlott majonéztől kaphatjuk el a fertőzést, egy felmérés szerint ugyanis a hüllők több mint háromnegyede hordozza a szalmonellát, gyakorta úgy, hogy semmilyen tünetet nem mutatnak. Ha teknősöket, kígyókat tartunk háziállatként, azonnal mossunk kezet, miután elláttuk őket. A terráriumukat rendszeresen fertőtlenítsük.

Az állattartás számos örömteli pillanatot tartogathat, ugyanakkor nagy felelősség is, azonban a betegségek jó része szerencsére közel sem súlyos, és megfelelő higiéniás szabályok betartásával meg is előzhető.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.