Menü

Mozart is jót tesz az agynak

Egyesek szerint a gyermekek okosabbak lesznek a klasszikusoktól, mások szerint ez csupán pszichológiai mítosz. Egy új, finn tanulmány célja az volt, hogy tisztázza ezt a kérdést.

Hétköznapi nyelvre lefordítva ez annyit tesz, hogy megvizsgálták a zene hatását molekuláris szinten, amit mások eddig még sosem csináltak. Két csoportra osztották a résztvevőket: az egyik csoport tagjai húsz percig hallgatták Wolfgang Amadeus Mozart harmadik (G-dúr) hegedűversenyét, míg a másik csapat nem hallgatott zenét. Nekik azt tanácsolták, hogy a vizsgálatot megelőző napon se hallgassanak zenét, inkább beszélgessenek a többi résztvevővel, olvassanak újságot vagy sétáljanak.

A kutatók egy, a teljeses genomra kiterjedő transzkripciós profilalkotást végeztek a perifériás vérből, miután a résztvevők klasszikus zenét hallgattak – majd mindezt újra megismételték velük, csak zenehallgatás nélkül.

Hatékonyabb memória

Az eredmények azt mutatták, hogy akik klasszikus zenét hallgattak, azoknál fokozódott a dopamin (boldogsághormon) szintézisében a szerepet játszó gének aktivitása, és az idegi átvitel, a memória, valamint a tanulási készségek is pozitív változást mutattak. Az egyik legjobban „felpörgetett” gén az alfa-szinukleiné volt, amelyről ismert, hogy növeli a Parkinson-kór kockázatát. Az énekesmadarak énektanulásában viszont kulcsfontosságú ez a gén

Zeneterápia

A zeneterápia tehát továbbra is a tudományos érdeklődés egyik fontos része. Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy a hip-hop dalszövegek friss gondolkodásmódot hozhatnak a kognitív (gondolkodással kapcsolatos) megbetegedésekben szenvedőknél. A kreatív tevékenység, az éneklés, a mozgás és/vagy zenehallgatás csökkenti a depressziós gyermekek és serdülők tüneteit.

A hallásunk 5 éves kor után hagyományos körülmények között nem fejlődik tovább, a zenetanulás azonban elősegítheti az agy szerkezetének és működésének úgynevezett neuroplasztikus változását, amely segít fenntartani az egyébként hanyatló érzékenységét 5 éves kor után is. Ennek később a nyelvtanulásban lesz kulcsszerepe, a pici koruktól zenei képzésben részt vevő gyerekek könnyebben sajátíthatnak el idegen nyelveket. Számos kutatás foglalkozott emellett azzal a már az ókori görög filozófusokat foglalkoztató kérdéssel is, hogy a zenei nevelés hogyan alakíthatja azt, akik vagyunk. Megállapítható, hogy a zenét aktívan gyakorlók érzelmi készségei fejlettebbek lehetnek, ide értve az önbizalom, kitartás, önfegyelem, önkifejezés kompetenciáját.

A csoportos fellépések, illetve a próbák pedig erősítik az összetartozás érzését, az elköteleződést vagy a felelősségvállalást; ezeknek a készségeknek a birtokában könnyebben áthidalhatóak az akadályok, könnyebben érhető el a siker az életben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.