Menü

Ha fázunk, hát fűtünk, de mivel is?

A téli időszakban nem elegendő csak a fedett otthonunkba húzódni. A kényelmet és a komfortot az adja meg, ha a kinti hideg ellenére a lakásunkban kellemes meleg van. Hogy milyen módon érhetjük mindezt el?

Az otthoni fűtésre számos különböző megoldások léteznek, és a választás függ a rendszer kialakítási lehetőségétől, az energiaforrásokhoz való hozzáférésétől, a beruházás mértékétől, valamint annak fenntarthatóságától is. Íme néhány elterjedt fűtési megoldás:

Gázfűtés: A gázfűtés egy elterjedt és hatékony módszer, amely esetében gázkazán vagy gázkonvektor szolgáltatja a meleget és a rendszer általában a városi gázellátási hálózatra kapcsolódik.

Elektromos fűtés: a radiátorok, a padlófűtés, az elektromos konvektorok, az elektromos fűtőpanelek és az elektromos kandallók tartoznak ebbe a kategóriába. Az elektromos fűtés rugalmas, könnyen telepíthető és más-más helyiségek esetében szabályozhatóságot kínál.

Olajfűtés: ahol nincs kiépített gázvezeték, ott az egyik lehetéséges megoldást az olajkazán vagy olajradiátor jelentheti.

Fa- vagy pelletfűtés: Tűzifa vagy fa pellet használatával működő kályhák és kazánok révén a fa- vagy pelletfűtés környezetbarát alternatíva lehet. A pellet olyan apróra préselt fa vagy más biológiai anyag, amelyekből granulátumot készítenek.

Szilárd tüzelésű kályhák és kandallók: a kályha vagy a kandalló a fa vagy más szilárd tüzelőanyag égetésével adja a meleget.

Hőszivattyúk: A levegő-víz hőszivattyúk vagy talajvíz hőszivattyúk az év nagy részében hatékonyan hasznosítják a környezeti hőt a fűtéshez.

Napenergia: az alternatív megoldások egyik kedvelt változata a napkollektorok segítségével megvalósuló fűtés. A napenergiát lehet hasznosítani a melegvíz- vagy fűtési rendszerekhez is, amelyek általában tetőre vagy falra szerelhetők.

Gőzkazánok és radiátorok: ma már kevésbé alkalmazott megoldás, de régebbi épületekben még mindig megtalálható.

kép forrása. pexels.com

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?