Menü

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).

Ezzel szemben az éretlen banán főzése és fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel is járhat (és talán még a konyhai rutinunkat is feldobhatja kicsit). Persze az érett gyümölcs édesebb és finomabb, azonban a zöld, éretlen banánban található rezisztens keményítő és pektin segíthet kordában tartani a vércukorszintünket, valamint a bélrendszer és emésztés megfelelő működését is (hiszen az éretlen banán a prebiotikumokban is bővelkedik). A tápanyagtartalom a gyümölcs érésével tehát változásnak indul: ahogy a banán sárgul, az antioxidánsok – a rák és a szívbetegségek ellen védő anyagok – szintje némileg megnő, mint ahogyan a cukortartalom is.

A magas keményítőtartalom segít táplálni a bélrendszeredben lévő jótékony baktériumokat, ami elősegíti az egészséges immunrendszer és emésztőrendszer működését is.

Ugyan az éretlen banán textúrája viaszosabb, és ízre sem a legédesebb, de ha jól használjuk, nagyon finom dolgok is kisülhetnek belőle – akár szó szerint is (bár a puffadásra érzékenyek óvatosan fogyasszák magas keményítő- és rosttartalma miatt). Az érett banánnal ellentétben azonban nem érdemes meghámozva falatozni: a szakértők a főzőbanánhoz hasonlították (ami méretre nagyobb a sima banánnál, Afrikában nagyjából úgy használják, mint itthon a krumplit), amivel akkor érhetjük el a legjobb hatást, ha főzzük, pürésítjük vagy sütjük – magyarán az éretlen banán köretként és desszertek hozzávalójaként is megállja a helyét. Jamaicában, Indiában és Kolumbiában például – ahol az éretlen banánhoz sokkal könnyebb hozzáférni – a napi étkezések természetes részét képzi.

Sós vagy édes ételek készítéséhez egyaránt használhatjuk, mivel nagyon könnyen kezelhető alapanyag, amivel számos más hozzávalót is kiegészíthetünk. Húsok mellé mellé, sóval, hagymával és zöldfűszerekkel ízesítve például kiváló köret.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.