Az aszalt szilváról gyorstalpaló
- Dátum: 2023.11.21., 06:16
- Nagyné Kohajda Wentholin Loretta
- képek:pexels.com
- aszalás, aszalt szilva, egészség, energia, ősz, szilva, vitamin
Ahhoz, hogy a finom gyümölcsöket a rosszidőben is élvezni tudják az emberek, valahogy tartósítani kellett őket. Természetesen a módszerek aszerint változtak, hogy milyen területen éltek az emberek. A hideg és a mérsékelt övben élők, a fagyást használták ki a konzerválásra, még akik száraz, sivatagi területen laktak, azok az aszalást és a sót használták. Tehát megállapíthatjuk, hogy ez a módszer, már ősidők óta ismert. Ma már a boltokban, mindenféle aszalt gyümölcsöt beszerezhetünk, anélkül, hogy nekünk bajlódni kellene ezzel a folyamattal. Emellett nassolnivalónak is sokan választják, de sütemények, és ételek alapanyagainak is kitűnően használható.
Szilva aszalása
Több mint 30 gyümölcsöt tudunk jól aszalni. Ide tartozik a szilva, alma, körte, füge, de a sárgabarack is. Az eljárás pedig nem más, mint a gyümölcs víztartalmának egy rész kivonásara kerül. Kezdetben ezt a feladatot a nap vagy a tűz végezte el, de régi háztartásokban, a kemencében is szárították a terméseket. Ma már a régi módszerek mellett külön erre a célra kitalált háztartási gépeket is beszerezhetünk.
A növényi táplálkozással, és az egészséges, bio étkezéssel, ez ismét nagy népszerűségnek örvend. Emellett a tél és az ünnepek, egyik elengedhetetlen kelléke. Az aszalt szilva húsa rugalmas, a mag kicsit elmozdult, de a zamata és a benne található vitaminok még inkább koncentráltan található meg benne.
Milyen hatással van a szervezetünkre?
Egy kutatás szerint a rendszeres fogyasztása ennek, az eledelnek megnöveli a csontsűrűséget. Így megelőzés képpen használhatjuk a csontritkulásra. Kalória tartalma nagyon magas, úgy, hogy mértékkel fogyasszuk. A vérnyomásunkra is pozitív hatással bír, de a nép gyógyászatban a máj problémákra is használták. Talán az egyik legismertebb hatása a székletünkkel kapcsolatos. Az aszalt szilva nemcsak a székletet lazítja, de a bélmozgásokat is serkenti, ami magas rosttartalma mellett annak is köszönhető, hogy egy szorbitol nevű anyag megtalálható ebben az ételben.
Az emésztésre gyakorolt jótékony hatásai miatt a fogyókúrázók számára is beépíthető az étrendbe, de nekik különösen oda kell figyelniük, hiszen ahogy már korábban írtuk, a kalória tartalma nem kicsi! Na meg persze a cukortartalma is igen magas. Az aszalt termésben emellett sok a kálium és a K-vitamin, segít megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket, jótékonyan hat a koleszterinre, továbbá vérkeringést fokozó hatással is bír.
Tárolásban figyeljünk arra, hogy száraz helyre pakoljuk. Továbbá az aszalás egyik előnye, hogy akár hónapokig is évezhetjük a gyümölcsöt, tartósítószer nélkül. Na meg persze fele annyi helyet foglal el a kamránkban. Úgyhogy bátran válasszuk ezt a technikát.
Nagyné Kohajda Wentholin Loretta
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.