Az aszalt szilváról gyorstalpaló
- Dátum: 2023.11.21., 06:16
- Nagyné Kohajda Wentholin Loretta
- képek:pexels.com
- aszalás, aszalt szilva, egészség, energia, ősz, szilva, vitamin
Ahhoz, hogy a finom gyümölcsöket a rosszidőben is élvezni tudják az emberek, valahogy tartósítani kellett őket. Természetesen a módszerek aszerint változtak, hogy milyen területen éltek az emberek. A hideg és a mérsékelt övben élők, a fagyást használták ki a konzerválásra, még akik száraz, sivatagi területen laktak, azok az aszalást és a sót használták. Tehát megállapíthatjuk, hogy ez a módszer, már ősidők óta ismert. Ma már a boltokban, mindenféle aszalt gyümölcsöt beszerezhetünk, anélkül, hogy nekünk bajlódni kellene ezzel a folyamattal. Emellett nassolnivalónak is sokan választják, de sütemények, és ételek alapanyagainak is kitűnően használható.
Szilva aszalása
Több mint 30 gyümölcsöt tudunk jól aszalni. Ide tartozik a szilva, alma, körte, füge, de a sárgabarack is. Az eljárás pedig nem más, mint a gyümölcs víztartalmának egy rész kivonásara kerül. Kezdetben ezt a feladatot a nap vagy a tűz végezte el, de régi háztartásokban, a kemencében is szárították a terméseket. Ma már a régi módszerek mellett külön erre a célra kitalált háztartási gépeket is beszerezhetünk.
A növényi táplálkozással, és az egészséges, bio étkezéssel, ez ismét nagy népszerűségnek örvend. Emellett a tél és az ünnepek, egyik elengedhetetlen kelléke. Az aszalt szilva húsa rugalmas, a mag kicsit elmozdult, de a zamata és a benne található vitaminok még inkább koncentráltan található meg benne.
Milyen hatással van a szervezetünkre?
Egy kutatás szerint a rendszeres fogyasztása ennek, az eledelnek megnöveli a csontsűrűséget. Így megelőzés képpen használhatjuk a csontritkulásra. Kalória tartalma nagyon magas, úgy, hogy mértékkel fogyasszuk. A vérnyomásunkra is pozitív hatással bír, de a nép gyógyászatban a máj problémákra is használták. Talán az egyik legismertebb hatása a székletünkkel kapcsolatos. Az aszalt szilva nemcsak a székletet lazítja, de a bélmozgásokat is serkenti, ami magas rosttartalma mellett annak is köszönhető, hogy egy szorbitol nevű anyag megtalálható ebben az ételben.
Az emésztésre gyakorolt jótékony hatásai miatt a fogyókúrázók számára is beépíthető az étrendbe, de nekik különösen oda kell figyelniük, hiszen ahogy már korábban írtuk, a kalória tartalma nem kicsi! Na meg persze a cukortartalma is igen magas. Az aszalt termésben emellett sok a kálium és a K-vitamin, segít megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket, jótékonyan hat a koleszterinre, továbbá vérkeringést fokozó hatással is bír.
Tárolásban figyeljünk arra, hogy száraz helyre pakoljuk. Továbbá az aszalás egyik előnye, hogy akár hónapokig is évezhetjük a gyümölcsöt, tartósítószer nélkül. Na meg persze fele annyi helyet foglal el a kamránkban. Úgyhogy bátran válasszuk ezt a technikát.
Nagyné Kohajda Wentholin Loretta
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?